Между 400-500 млн. и 1 млрд. лв. може да струват

...
Между 400-500 млн. и 1 млрд. лв. може да струват
Коментари Харесай

Георги Панайотов: Новите кораби на ВМС са купени, но без боеприпаси

Между 400-500 млн. и 1 милиарда лева може да костват боекомплектите

Министърът на защитата в служебния кабинет Георги Панайотов сподели на конференция във военното ведомство по отношение на модернизационния план за новите модулни патрулни кораби за Военноморските сили /ВМС/, че договорката за пазаруването на корабите е завършила, само че следва наложително договорка за боеприпасите и тя е на сериозна цена.

Панайотов сподели, че корабите са купени, само че без муниции, като му е било обяснено, че това е естествен развой. Но мисля, че е значимо да се знае, че следва план за пазаруване на муниции за двата кораба, сподели министърът и добави, че приблизителната цена на тези боекомплекти варира сред 400-500 милиона и един милиард лв..

Не можем да планираме пазаруване на муниции преди да е ясна конфигурацията на двата кораба, преди да се подписа договорът не може да се възнамерява пазаруването на муниции, разяснява началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който взе участие в конференцията.

Доставката на муниции не е еднократен, а непрестанен развой, изясни началникът на защитата и добави, че до приемането на първия от двата кораба през 2025 година процесът по придобиване на муниции ще върви редом. Не е наложително да придобиваме няколко боекомплекта, ще се съобразим с финансовите благоприятни условия. Можем да си позволим да бъдем гъвкави, само че да осигурим задоволително защитителен капацитет, сподели адмирал Ефтимов.

По думите му ще водим договарянията за доставка на боеприпасите, тъй като компанията снабдител на корабите не може да ги обезпечи. В контракта има заложени тип оръжейни системи, на този стадий се оглеждаме за муниции, съвместими с плануваните оръжейни системи на кораба. Дали ще предпочетем други системи е в компетентността на Военноморски сили, разяснява министър Панайотов.

За плана за нови бронирани бойни машини за Сухопътните войски министърът сподели, че на 11 май е докладвано на Министерския съвет, че " Терем " вероятно има опция да създаде тези бронирани машини. Но решение няма, съответна оферта от " Терем " няма, няма решение да се вършат там, изясни министърът на защитата. Във връзка неосъществения план, при който компаниите, позволени до финалния кръг, дадоха предложения, надвишаващи планувания финансов таван, Панайотов сподели, че през вчерашния ден се срещнал с представители на едната взела участие компания. Те обяснили, че дадените в началото условия и условия са променяни в течение не договарянията, което принудило участниците да сложат така наречен буфери, което довело до неприемливата цена.

Проверки на Главната дирекция " Инфраструктура на защитата " установяват, че над 90 % от поръчките са възлагани непосредствено на компании - без търг, не е имало диалози с други реализатор и не е направено пазарно изследване. Като различен установен проблем Панайотов уточни 100 % предплатено предплащане, като по този начин, по думите му, МО е кредитирало частни компании с бюджетни средства. За 2020 година да вземем за пример поръчките са на стойност над 159 млн. лв. - от които 99 % са дадени на непосредствено възлагане, сподели министърът. Приключила инспекция за 2018 и 2019 година е изпратена както до АДФИ, заради подозрения за нарушение на финансовата дисциплинираност и нарушавания в използването на закона за публичните поръчки, по този начин и до прокуратурата - заради подозрения за използване на практики, противоречащи на използваните закони и договорни клаузи, и неналичието на надзор по осъществяването на договорите, уточни Георги Панайотов. В момента тече инспекция в две търговски сдружения - " Терем " и Изпълнителната организация " Военни клубове и военно-почивно дело ".

Министърът показа и информация за контракти, които МО е сключило за възлагане на услуги на медии. В интервала януари-март т.г. за излъчването на рекламни клипове за акцията " Бъди боец " в две национали малките екрани са изразходвани 240 000 лв. с Данък добавена стойност. Като се има поради, че министерството разполага с Военен ефирен канал, който е на бюджетна прехрана към него, е бил подписан контракт с телевизия с фолклорна устременост за правене на периодически месечни излъчвания с военна тема, на стойност 36 000 лв. с Данък добавена стойност, сподели Панайотов. Възлагана е и услуга за поддръжка на фейсбук платформа на стойност 36 000 лв., като предходните години това е било осъществявано от щатни чиновници на ведомствения пресцентър.

За случая в Чешнегирово министърът уточни, че периметърът на учението е регион, чиито граници са избрани преди години, той е избран с съответни географски координати. Мястото на цеховете е залесено и е станала неточност, уточни Панайотов. На въпрос за какво Военната полиция не е докладвала случая, министърът сподели, че има двама виновни офицери, които не са докладвали, а за какво - занапред се ревизира. За мен в действителност е скандално и неприемливо, че не е докладвано, считам, че виновните би трябвало да понесат съществени санкции, уточни Георги Панайотов.

Попитан ще има ли непрекъснати шефове на Военната полиция и на Военното разузнаване, министърът разяснява, че и двете служби прекомерно дълго време стоят без титуляри. Да, ще има, уповавам се, че по време на служебното държавно управление и за двете служби ще бъдат препоръчани титуляри, уточни той.

Министърът сподели още, че едно от първите му дейности е било да спре социална поръчка в частта й за два първокласни автомобила - лимузини Ауди А8. По другите два пункта обаче тя продължава, тъй като става въпрос за бюджетни автомобилиq от които ведомството има потребност.

Осигуряване на естественото действие на МО, обезпечаване на безпроблемното евакуиране на българския контингент от Афганистан и прибирането в България, подкрепяне на Министерство на външните работи за провеждането на изборите зад граница, уточни измежду целите си министър Панайотов.

Състоянието на отбранителните качества на въоръжените сили разрешава осъществяването на дилемите по задачите, произлизащи от конституционните отговорности за гарантиране суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната, регистрира министърът, само че добави, че това е съпроводено с редица ресурсни и софтуерни ограничавания, за премахването на които се работи. Недостигът на персонален състав е в границите на към 20 % - както за армията, по този начин и за въоръжените сили, като най-сериозен е в Сухопътните войски - 30 % при офицерите.

На конференцията беше обявено също, че през вчерашния ден, още веднъж в Чешнегирово, е станал случай, при който има тежко засегнат курсант. Той помагал на парашутист и е получил тежка черепно-мозъчна контузия. Снощи е бил опериран в Пловдив, положението му е устойчиво, само че има риск, сподели министър Панайотов. Спусналият се в короната на дърво парашутист е със счупвания на крайници, само че ще се възвърне.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР