Между 4 и 7 стотинки на километър ще са тол

...
Между 4 и 7 стотинки на километър ще са тол
Коментари Харесай

Между 4 и 7 стотинки на км ще са тол таксите за камиони между 3,5 и 12 тона

Между 4 и 7 стотинки на километър ще са тол таксите за камиони с тегло сред 3,5 и 12 тона, според от емисионния клас на транспортното средство. Това планува планът на Тарифа за таксите, които се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа . Документът е оповестен през днешния ден за публично разискване.

Предлага се първичният обсег на тол системата да е 6050 км - автомагистрали, първи и отчасти втори клас пътища . По този метод 14 000 км от цялата близо 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безвъзмездна за товарните коли над 3,5 тона , акцентират създателите на плана.
 Петя Аврамова няма да чака изборите, с цел да разгласи цените на ТОЛ таксите
Петя Аврамова няма да чака изборите, с цел да разгласи цените на ТОЛ таксите

За Министерство на регионалното развитие изборите не са значими, по - значима е пътната промяна

След старта на тол системата тези транспортни средства няма да заплащат и винетка за пътната мрежа отвън обсега на толуваните пътища.

Тол таксите са обвързани с екологичната категория на транспортното средство, както и с класа на таксувания път - автомагистрали, първи и отчасти втори клас. Стойността ще се пресмята на изминат километър като всяко нахлуване в тол сегмент ще се приема за цялостното му изминаване .

Камионите с тегло сред 3,5 т и 12 т ще заплащат една и съща такса за трите категории пътища , само че тя ще зависи от емисионния им клас.

Товарните коли с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще заплащат по 4 ст. на километър . За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV цената ще е 5 ст. на километър, а за тези с най-ниската екокатегория - клас Евро 0, I или II - 7 ст. на километър .
 До 650 млн. лв. от тол такси годишно чака Аврамова
До 650 млн. лв. от тол такси годишно чака Аврамова

Приходите от е-винетки до края на 2019 година - не по-малко от 400 млн. лв.

Очаква се камион с маса сред 3,5 т и 12 т и емисионен клас Евро V, да заплати за прекосяване по маршрута София - Бургас тол такса от 14,40 лева, за София - Варна - 16,11 лева ., а за маршрута Варна - Бургас - 4,03 лева . Ако е с по-нисък еко клас - Евро IV, за София - Бургас тол таксата би била 17,89 лева, за София - Варна - 20,09 лева ., а за Варна - Бургас - 5,05 лева

Камионите над 12 т и тези с две или три оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 11 ст. и 22 ст. на километър за автомагистрали , сред 10 ст. и 21 ст. на километър - за първи и втори клас пътища.

Между 18 и 36 стотинки на километър за автомагистрала е тол таксата за камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси. Тези камиони ще заплащат сред 17 ст. и 35 ст. - за първи клас пътища, и сред 16 ст. и 34 ст. на километър - за втори клас пътища .

Камион над 12 тона, с четири и повече оси и еко клас Евро V, би следвало да заплати за пътя София - Бургас 71,72 лева ., за София - Варна - 77,66 лева, а за Варна - Бургас - 19,27 лева При по-нисък екологичен клас - Евро IV примерният маршрут София - Бургас би коствал 89,65 лева, София - Варна - 97,73 лева, а за Варна - Бургас - 24,32 лева
 АПИ подписа с нова компания за събиране на тол такси и винетки
АПИ подписа с нова компания за събиране на тол такси и винетки

“Конкорд Смарт Инфраструктура ” АД желае да продава електронни винетки и тол артикули

Тарифата за рейсовете с тегло над 12 тона ще е от 5 ст. до 9 ст. на километър за автомагистрала, от 4 ст. до 8 ст. на километър за първи клас пътища и от 3 ст. до 6 ст. на километър за втори клас пътища .

А втобусите с тегло до 12 тона ще заплащат с 1 ст. по-евтино на километър , надлежно - от 4 ст. до 8 ст. за автомагистрали, от 3 ст. до 7 ст. за първокласни пътища и от 2 ст. до 5 ст. за втори клас път.

С цената се дефинира и обезщетителната такса, която се дължи, в случай че товарен автомобил употребява платената пътна мрежа без тол такса .

Ако камиони сред 3,5 т и 12 т мине по заплатен път без да заплати, обезщетителната такса е 150 лева За камиони над 12 т с две до три оси - 450 лева, за тежкотоварни транспортни средства над 12 т с четири и повече оси - 750 лева ., за рейсовете - 150 лева .

" Компенсаторната такса не е глоба, а по-висока пътна такса, която обезпечава свободно напредване по платената мрежа до 23:59 часа на деня, в който е наложена ", изясняват от АПИ.

В случай, че лидерът откаже да заплати обезщетителната такса на място, с цел да продължи пътя си, той би трябвало да заплати оптималната тол такса .

За камионите сред 3,5 т и 12 т препоръчаният така наречен оптимален тол е от 27 лева до 48 лева ., според от емисионния клас. Камионите над 12 тона с 2-3 оси би трябвало да платят сред 71 лева и 146 лева, за камиони с тегло над 12 звук . Камионите с 4 и повече оси - от 119 лева до 242 лева, и за рейсовете - от 24 лева до 49 лева .
 Искат рейсовете от постоянните линии да бъдат освободени от тол такси
Искат рейсовете от постоянните линии да бъдат освободени от тол такси

Това разгласи Николай Нанков след първия публичен съвещателен съвет за въвеждане на тол системата

Независимо, че на място са платили оптималната тол такса, която им дава късмет да продължат пътя си, водачите на камионите, които не са платили първична тол такса, би трябвало до 14-дни да платят и обезщетителната такса по банков път. Така общата дължима сума, която би трябвало да заплати да вземем за пример извършител, отказал да заплати на място обезщетителната такса - лидер на камион с тегло над 12 тона, с повече от 4 оси и еко категория Евро IV, е 917 лева .

Ако в 14-дневният период обезщетителната такса не бъде платена, Законът за придвижване по пътищата планува санкции за нарушителите . Ако няма декларирани данни, с които да се откри изминатото разстояние, глобата за лидера е 1800 лева дневно. Ако има погрешно декларирани данни - да вземем за пример опит за машинация с емисионния клас , категорията или с броя оси на натоварване на транспортното средство, санкцията за притежателя е 2500 лв. дневно .

Размерът на тол таксите е избран посредством параленост на няколко сюжета, препоръчани от Световната банка, която е съветник по плана за създаване и въвеждане на тол системата .

Разликата сред таксата за автомагистрали за камион с най-голям и с най-нисък емисионен клас е 100% при камионите с тегло над 12 тона, колкото е разрешено по европейска инструкция .

От АПИ предизвестяват, че се резервира се размерът на таксите, които се събират от леки коли - електронни винетки ( 10 лева - уикенд винетка, 15 лева - седмична винетка, 30 лева - месечна винетка, 54 лева - тримесечна винетка и 97 лева - годишна винетка ).

Няма смяна при таксите за прилагане на моста на река Дунав в посока Русе - Гюргево, както и на тези за особено прилагане на републиканските пътища - за извънгабаритни транспорти, рекламни уреди и търговски крайпътни обекти .

Срокът за събиране на оферти по плана на цената е до 16 декември 2019 година
 Транспортни компании от Източна Европа сезираха Европейска комисия и Екологичен потенциал за пакета
Транспортни компании от Източна Европа сезираха Европейска комисия и Екологичен потенциал за пакета " Мобилност "

Искат камионите да не се връщат до страната членка по установяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР