Между 4 и 6 часа се чакаше във вторник на

...
Между 4 и 6 часа се чакаше във вторник на
Коментари Харесай

5 часа тапи по границите заради керваните с гастарбайтери

Между 4 и 6 часа се чакаше във вторник на граничните пунктове „ Калотина “ и „ Капитан Андреево “ написа Монитор. Причината е лятното преселение на гастарбайтери, които пътуват от Западна Европа за Турция, където карат отпуските си, и това провокира скупчването на десетки коли по границите.

„ Най-натоварени са юли и август, през септември към този момент колите са доста по-малко. Досега потокът беше най-вече в посока Турция, само че от няколко дни стартира и назад придвижване – след привършване на отпуските хората се връщат към Западна Европа “, сподели пред „ Монитор “ представителят на Групово дело „ Гранична полиция “ Лора Любенова. Както нормално, най-натоварени са граничните пунктове „ Калотина “ със Сърбия и „ Капитан Андреево “ с Турция. Въпреки опитите на Гранична полиция посредством известия да осведоми пътуващите да се насочат през други пунктове, те явно избират тези, споделиха от институцията.

Най-много хора пътуват от петък до понеделник и тогава е най-натоварено, изясни Любенова. На тези два гранични пункта съвсем постоянно се работи на цялостен потенциал – по 9-10 гишета обслужват леките коли. Причината е, че при тях потокът е максимален.

Освен в почивните дни, гастарбайтерите нормално пътуват на групи и тъкмо в тези моменти се образуват тапи и опашки. Задръстването на граничните пунктове „ Калотина “ и „ Капитан Андреево “ не е през цялото денонощие, безапелационни са от Гранична полиция. Пътуващите през тези ГКПП-та би трябвало да имат поради, че може да случат на километрична опашка.

По данни на Министерство на вътрешните работи от 20 юни до 20 септември м.г. единствено през „ Калотина “ са минали над 3 милиона души с 1,5 млн. автомобила. В средата на юли т.г. е имало рекорден трафик на „ Капитан Андреево “, когато за едно денонощие през пункта са минали 10 000 коли с 40 000 пасажери, а опашката е била съвсем 5 км. Причината – осведомителните системи на турския пункт отказали за прочут интервал от време.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР