Между 4-6 септември и от 14-18 септември в България край

...
Между 4-6 септември и от 14-18 септември в България край
Коментари Харесай

Предупреждение: Силни трусове край Велинград през септември

Между 4-6 септември и от 14-18 септември в България край Велинград и Гоце Делчев е допустимо да има трусове със мощ до 4,5 степен по Рихтер. Това предвижда пред Нова телевизия геологът проф. Рангел Гюров.

Той обаче се застрахова и на няколко пъти акцентира, че не споделя, че трусове ще има, само че може да има нараснала сеизмична интензивност.

" Вече могат да се вършат прогнози за трусове. Вече има програмен продукт, който може да разпознава труса преди старта на земетресението въз основата на сеизмични талази - дали ще има по-слабо или по-силно земетресение ", разяснява ученият.

В Гърция има група сеизмолози, които вършат доста положителни прогнози въз основата на новите технологии. Те разполагат с по-добра техника от нашите, изясни Гюров. " Същото е и в Турция и Румъния - на румънците от Съединени американски щати им доставиха техника, в Турция също ", добави той.

" Теорията, че земетресенията идват от подпъхване на геосинклиналните плочи към този момент е остаряла. Аз и мой сътрудник имаме нова доктрина - за завихряния. Гърция потъва, а фокусът на това поглъщане е остров Кипър. Тя потъва със сантиметри на година, което е доста сериозен развой ", разкри геологът.

" Възможно е това поглъщане да окаже въздействие и в България. Ако има сеизмична интензивност, тя ще е към Велинград и земетресенията ще бъдат в интервала от 4 до 6 септември и от 14 до 18 септември. Не споделям, че това ще стане, а че е допустимо да се случи ", разясни той. И добави, че това е времето на новолуние и пълнолуние, когато стават 80% от огромните трусове.

" В Гърция и идната седмица е допустимо да има трусове, само че те ще бъдат по-леки. В България, в случай че има такива трусове, те няма да са по огромни от 4 по Рихтер ", сподели още той.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР