Между 385 лв. и 1000 лв. ще излиза програмата за

...
Между 385 лв. и 1000 лв. ще излиза програмата за
Коментари Харесай

От 385 до 1000 лева излиза безплатното саниране

Между 385 лева и 1000 лева ще излиза програмата за “безплатното саниране " на всеки от жилищата, без блокът да се обнови, в случай че постройката не бъде утвърдена по новата Национална стратегия за енергийна успеваемост. Съседите от етажната благосъстоятелност ще би трябвало сами да влагат и да си платят за енергийно и техническо проучване на постройките, както и за правене на механически паспорт на постройката, още преди да подадат документи за кандидатстване. Това гласят разпоредбите на новата национална стратегия за възобновяване.

Колкото по-голям е блокът, толкоз по-малки ще са разноските за всеки обособен апартамент.

При жилищна постройка от 120 жилището с обща повърхност от 12 150 квадрата, всяко домакинство ще би трябвало да даде предплатено 385 лева за обследванията и паспорта. При постройка с 8 жилища и РЗП от 920 квадрата, правенето на същите документи към този момент ще коства 797 лева на апартамент, даде образец Цвета Наньова, зам.-председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация, базирайки се на данни по плана SHEERnov, финансиран от Европейски Съюз. Тя уточни, че в действителност тези, които не са утвърдени няма да могат да употребяват платените обследвания и паспорти за друга цел, по тази причина се надява скоро да бъдат оповестени паралелни сходни стратегии за саниране, даже и да са с по-голям % самоучастие от страна на притежателите, тъй че парите за документите да не отидат напразно.

До момента у нас са актуализирани под 3000 блока, или 4,2 на 100 от всички многофамилни здания, а бюджетът на новата стратегия от 1,4 милиарда лева ще е задоволителен за още към 1000 блока, уточни Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на ЕнЕфект. В същото време страната ни е поела ангажимент до 2030 година да бъдат санирани общо 12 000 многофамилни и 16 000 еднофамилни здания.

Според изискванията на Националната стратегия за енергийна успеваемост, тези които подадат документи до 31 март 2023 година и са утвърдени, ще могат да обновят домовете си изцяло гратис, а при втория стадий - с кандидатстване от 1 април до 31 декември 2023 година, страната ще финансира 80 на 100 от разноските, а другите 20 ще се заплащат от притежателите на жилища. В случай, че се наложи това самоучастие, то ще коства сред 2600 лева и към 5000 лева на апартамент, изясни Наньова, предава " Труд ".

Експертите показаха и че жилищата в санирани здания все още се оферират със приблизително 30 на 100 по-скъпо в съпоставяне със сходни жилища, само че в необновени енергийно блокове.

Според условията на програмата, с цел да се получи финансиране е належащо посредством санирането да се реализира най-малко 30 на 100 понижаване на сметките за електрическа енергия, по тази причина и в процеса на кандидатстване съседите ще би трябвало да показват документи за това какви сметки са плащани през последните 3 години и надлежно какъв разход на сила са имали. Бонус за класирането ще има за тези етажни собствености, които в плановете си са планували потребление на възобновими източници за общите елементи на постройките.

По програмата могат да аплайват етажни собствености на блокове, построени преди 26 април 1999 година, в които има най-малко 4 жилища на разнообразни притежатели.

Проектите по програмата ще се подават посредством общините, а класирането ще става съгласно постигнатите резултати, които ще се точкуват, тъй че първите подали няма да имат преимущество, както бе при предходните стратегии за саниране.

Заложените оптимални референти стойности за строителните действия при саниране на здания могат да доведат до неприятно качество на енергийното възобновяване и непостигане на заложените цели. За това сигнализират от Камарата на строителите в България (КСБ) посредством писмо, подписано от изпълнителния шеф на структурата - Валентин Николов. В момента по програмата за енергийна успеваемост е заложено, че строително-монтажни работи могат да се правят при оптималната цена от 230 лв. за квадратен метър за жилищни здания до 8 етажа и 250 лв. на кв. м при по-високи блокове. Според представителите на КСБ, с цел да се изпълнят заложените в процедурата “Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий 1 " са нужни предели на цените от 310 лв. на квадрат за жилищни здания до 8 етажа и 330 лева./кв. м за тези над 8 етажа.

От КСБ напомнят, че осъществяването на заложените цели се прави оценка при отчитане на плановете за саниране, а те няма да могат да бъдат реализирани при цени под пазарните, поради повишаването на строителните материали и разноските за труд през последната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР