Между 3600 и 5900 евро - такъв е чистият доход

...
Между 3600 и 5900 евро - такъв е чистият доход
Коментари Харесай

С колко пари разполагат германците и за какво ги харчат?

Между 3600 и 5900 евро - подобен е чистият приход на междинното немско домакинство. Как са разпределени разноските, защо се харчат най-вече пари, какъв брой заплащат германците за храна, облекла, развлечения? Ето числата:

Декември е месецът на равносметките - и точно през този месец Федералната статистическа работа разгласява годишното си представително проучване, което демонстрира по какъв начин са структурирани настоящите разноски на германците. С какъв бюджет разполага средностатистическото немско семейство и по какъв начин се разпределят разноските? Преди да изброим настоящите данни, незабавно да поясним, че тук става дума единствено за потребителски разходи, както и за разноски, свързани с жилището и режийните разходи. Най-големият разход на едно домакинство в Германия е обвързван точно с наема и режийните разходи - 34,6% от всички разноски. В безспорни цифри за режийни разноски (вода, газ, отопление, електричество и пр.) месечно отиват близо 900 евро.

От храната до обувките

Общите потребителски разноски възлизат приблизително на 2574 евро месечно. В тази сума не влизат наложителните застраховки, вноските по разнообразни частни осигуровки или по изплащането на заеми. Сумата не включва и тези пари, които хората заделят за „ черни дни “.

Втората група огромни разноски са свързани с покупката на храна, питиета и тютюневи произведения - за тях отиват приблизително 13,8% от всички разноски. Общо 356 евро на месец изразходва едно немско семейство за артикули от първа нужда, без тук да се считат разноските за цигари. Малко по-ниски са разноските за превоз - 351 евро.

Разходите за развлечения и културни мероприятия възлизат приблизително на 284 евро месечно. Тук не се броят визитите на питейни заведения и други заведения с консумация на алкохол. За бира и ресторант германците дават приблизително по 157 евро месечно.

Малко по-ниски от разноските за храна и питиета са месечните разноски за битова техника. А обувките и облеклата явно не спадат към целите на средностатистическото немско семейство - за тези артикули се харчат приблизително по 106 евро на месец.

Разходите на немските фамилии за телекомуникационни и пощенски услуги възлизат приблизително на 65 евро месечно, а минимум пари се харчат за обучение - едвам 21 евро на месец, което е по-малко от 1% от фамилния бюджет. В тази връзка да напомним, че по предписание образованието в Германия е гратис.

Между 1000 и 3300 евро " свободни " пари

С какъв брой пари разполага средностатистическото немско семейство, откакто покрие всички упоменати дотук разноски? През 2019 година чистият приход на едно домакинство е възлизал приблизително на 5861 евро. Домакинствата, които имат приход единствено от заплати - т.е., без странични доходи от наеми или от банкови лихви, са имали разполагаем 3580 евро.

Така излиза, че след всички нужни разноски немските фамилии имат разполагаем сред 1006 и 3287 евро " свободни " пари. Това демонстрира статистиката за 2019. През 2020 година някои от индикаторите може и да се трансформират значително - поради пандемията. Точните цифри ще научим следващата година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР