Между 300 и 400 млн. лева не достигат за поддръжката

...
Между 300 и 400 млн. лева не достигат за поддръжката
Коментари Харесай

Транспортният министър: 400 млн. лева трябват за ремонти на пътищата

Между 300 и 400 млн. лв. не доближават за поддръжката и ремонтите на републиканската пътна мрежа. Това разгласи министърът на превоза Росен Желязков в изявление за Дарик.

По думите му тази сума не би трябвало да се компенсира с повдигане на налозите, а да се събере от такси за потреблението на пътищата. Той акцентира, че при определянето на размерите на таксите за тол-системата по автомагистралите ще се търси баланс. Според транспортния министър в този момент тежестта от винетните такси е разпределена неравномерно, като 70% е за леки коли и 30% за тежкотоварните, които действително нарушават пътищата доста повече.

Като образец за неналичието на баланс в метода на таксуване той уточни, че, с цел да преминат от граница до граница в България, тежкотоварните коли заплащат 23 лв.. " Толкова е таксата единствено от Пирот до Ниш в Сърбия ", сподели Желязков.
Същевременно той отбрани и признатите на първо четене покачвания за налозите за коли. Предвижда се за коли със документ ЕВРО 1, 2 и 3 и без подобен да има нарастване на налозите с към 30%. Колите, които са с последна категория - Евро 6, пък ще получат понижение на налога с към 10-20%.

" Нормално е коли, които замърсяват околната среда повече, да са с по-голям налог. В случая това са по-старите транспортни средства ", сподели министърът.

Желязков разяснява и периода от 9 месеца, който притежателите на рейсове имат, с цел да ги оборудват с колани. По думите му този период е избран и с цел да се ревизира дали има проблеми в използването на някои текстове от закона и да се види по какъв начин могат да се " изчистят по-радикалните от тях ". " Например има пояснение, съгласно което и в рейсовете от градския превоз би трябвало да има колани ", сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР