Между 29 и 31 март в кино Люмиер ще бъде

...
Между 29 и 31 март в кино Люмиер ще бъде
Коментари Харесай

Отсечката от автомагистрала Струма извън Кресненския пролом да носи името на прочутия алпинист Боян Петров предлагат еколози

Между 29 и 31 март в кино Люмиер ще бъде оповестена гражданската самодейност правата на автомагистрала “Струма” отвън Кресненския пролом да носи името на фамозния планинар, биолог, откривател и природозащитник Боян Петров. Това ще се случи по време на фестивала Дни на провокациите, който се провежда в трите местоположения кино Люмиер, НДК и Френския културен център. Каузата за запазване на природата на Кресненското дефиле, запазването му като трасе за деен туризъм, на чиято територия локалните хора могат да оферират своята храна и гостолюбие в една съобразена с изискванията екосистема, беше завещана от Боян Петров. Той дълги години беше измежду иницаторите и главните движещи сили. Всички присъстващи ще могат да изразят поддръжката си, като се включат към подписка онлайн и на място - в кино Люмиер. Повече за спасяването на Кресненския пролом можете да прочетете на уеб страницата на идеята. След 25 годишни опити на разнообразни ръководещи и управления на Агенция „ Пътна инфраструктура” да прокарат автомагистрала Струма през екологично сензитивният Кресненски пролом, към момента има вяра най-сетне планът ще бъде осъществен и природата ще бъде опазена в сходство с националното и европейско природозащитно законодателство. Все още обаче тече работата на трите работни групи сред експертите от двете министерства и неправителствения бранш. „ И през днешния ден, както и през тези 25 година, нашата позиция е, че единствено вид отвън пролома е и най-хубавото решение за локалните хора осигуряващо достъпът до техните парцели, градини, лозя, както и туристически атракции и други действия на дребния бизнес там.”, споделя Даниел Попов от „ Да спасим Кресненското дефиле “.
Припомняме, че след самостоятелната експертната задача на Бернската спогодба, която се състоя през август 2021, и включи всички заинтригувани страни, в това число локални поданици и рафтинг клубове, българското държавно управление одобри рекомендации и се съгласи на сформиране на консенсусни работни групи, които да намерят решение за противоречивите въпроси за правата в Кресненския пролом. Експертите регистрираха потребността от запазването на местен път, с цел да се реши въпроса с пътната сигурност и да се защитят и локалните хора и бизнеси в Кресна. Вариантите, отговарящи на условията за запазване на природата и съблюдаване на пътната сигурност, са изграждане на дълъг тунел или така наречен цялостен източен обход при изнасяне на двете платна отвън Кресненския пролом на изток (т.нар. Г20).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР