Между 25 и 35 години е най-подходящият оптимален период от

...
Между 25 и 35 години е най-подходящият оптимален период от
Коментари Харесай

Специалист съветва: Най-важното, което трябва да знаят жените за майчинството и раждането

Между 25 и 35 години е най-подходящият най-благоприятен интервал от здравна позиция за раждане на първо дете. След тази възраст дамата стартира да изчерпва яйчниковия си запас, само че това не значи, че над тази възраст не може да забременее, да износи плода и да роди, това изясни доктор Стефан Миринчев и добави, че това е единствено един от аспектите, свързани с репродукцията на дамата. Д-р Миринчев е с над 25 години опит в акушерството, гинекологията и онкогинекологията. 

За навременно родителство той разяснява, че са не по-малко значими и други фактори като: " узряване " за майчинство т.е осъзнато родителство, естественият здравен статус на двойката родители, оптималният период сред ражданията, битово-финансовите опциите за развъждане на дете, кариерното развиване - като все по-често налагащ се фактор. Отчита се и деликатният въпрос за все по-честата огромна възрастова разлика сред родителите и така нататък Тези и други фактори дефинират наличието на т. нар " фамилно обмисляне “. 

" Работил съм в Родилна зала над 16 години и съм се срещал с родилки на всякаква възраст. Благодарение на достиженията на актуалната медицината ние сме очевидци на случаи, при които дами забременяват и износват сполучливо даже след възраст 54-55 години. От здравна и обществена гледни точки майчинството на 50 години обаче не е като това на 25. Потенциалът на актуалните акушерство, фармация и неонатология по всевъзможен метод биха могли да обезпечат репродукция на дамата във възраст, друга от оптималната. Това от една страна би могло да утежни към този момент настъпили болести, само че от друга- в огромна степен да спомогне за диагностиката и лекуване на други новооткрити такива. Тук най-важна е жената-пациент, тъй като тя е " теренът ", на който се случват забременяването, протичането на бременността и раждането. Защото жена на 50 няма здравето - общото и гинекологично на една 25-годишна жена. Вече ги има типичните заболявания на тази възраст: хипертонична болест, преддиабетните положения, наднорменото тегло, измененията в опорно-двигателния уред, настава така наречен предклимакс и така нататък Така че една късно планувана или късно осъществена бременност застъпва понятията като " нефизиологичност ",  " аномалия " на майчинската възраст, неприемане от страна на обществото и други, за жалост, аспекти, които не се дискутират и проучват свободно ", добави експертът.

По думите на доктор Стефан Миринчев ние обаче да живеем в динамично и непрекъснато изменящо се общество, и сме длъжни да се съобразим със спецификата му. Това е актуалното общество на модерния свят. За работещите, интелигентните, разрастващи кариера и обучение, за така наречен " широкоскроени " хора майчинството даже и на 50-годишна възраст не е проблем - събитие, което преди 30-40 години е предизвиквало, меко казано, конфузна обстановка. Това е въпрос извънредно на персонален избор. А и кои сме ние да дефинираме по кое време един човек би трябвало да има дете, разяснява лекарят.  

Той е безапелационен, че профилактиката или по този начин нареченият постоянен годишен гинекологичен обзор има за цел освен да открие в точния момент заболявания, настъпили при дамата, и да се обезпечи тяхното навременно и сполучливо лекуване, само че и да увеличи нейната здравна просвета и на нейното най-близко обграждане, което също има отношение към планирането и реализацията за основаването на поколение, износването на настъпилата към този момент бременност и раждането. 

" Всяка жена, водейки сексуален живот, след 18 години би трябвало да прави най-малко един път годишно гинекологичен обзор. Всяка жена с изключение на " персонален " ортодонт, коафьор, юрист е значимо да има и своя приближен гинеколог. Световен стандарт на годишния профилактичен обзор, осигуряващ оптимална гинекологично здраве, включва:  микробиологично проучване на влагалищния секрет, гинекологичен ултразвуков обзор, цитологично проучване на маточната шийка - в най-хубавия случай течно-базирана цитология, а по преценка на лекаря и колпоскопия. Това обезпечава задоволителна информация за гинекологичното здраве на дамата. Всички тези диагностични процедури и проучвания са извънредно налични в България, бързо изпълними, в огромната си част безвъзмездни за обезпечените лица при налична мрежа в страната от добре подготвени експерти ",  уточни доктор Миринчев. Той посочи какъв брой е значима профилактиката като съобщи: " Това е като да обясняваме какъв брой е значимо човек да бъде здрав ". 

Затлъстяването, некачественото хранене, пушенето, все по-високата периодичност на сексуално-пренасяните инфекции, използването на опиати и алкохол, нарасналите равнищата на радиация, които се поемат всекидневно от използването на телефони и компютри са измежду факторите, които биха могли да повредят репродукцията и могат да доведат до неплодородие, съобщи експертът. 

По думите му профилактичните прегледи при мъжете не са по-малко значими, с цел да избегне двойката репродуктивната медицина.

" Въпрос, който за жалост съвсем не намира място в публичния спор или се подценява. При тях е целесъобразно след 40 години посещаване при уролог, предпазването от инфекции като хламидийната, папиломавирусната и др ", разясни доктор Миринчев. 

" В актуалното общество доста постоянно поради упоритости - продължение на образованието, за професионално израстване и кариера, заради смяна на финансовия запас, дамите в дейна възраст отсрочват или не дефинират момента за бременност. Но въпреки това пък това е свободната воля на човек, да реши какво, по какъв начин и по кое време в живота му да се случи това събитие. И най-важното е осъзнаването на майчинството и готовността за това ", заключи експертът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР