Между 25 и 30 хиляди жени, родени в първата година

...
Между 25 и 30 хиляди жени, родени в първата година
Коментари Харесай

Защо две пенсии могат да станат повече от една?

Между 25 и 30 хиляди дами, родени в първата година на 60-те, ще стартират да получават през 2021 година две пенсии - една държавна и една частна от втория наложителен дирек. Те обаче се изправени пред обстановка, при която не при всички общият общ брой на двете пенсии ще е по-голям от този, който биха получавали при напълно държавна пенсия. Защо се получава по този начин?

Ключовата дума тук е " редукция " или по-точно " коефициент на редукция ". Това е механизмът, по който страната понижава държавната пенсия за сметка на частната. Причината за понижението е, че част от осигурителните вноски отиват в пенсионен фонд вместо в Национален осигурителен институт, които допуска и по-малко пари, импортирани в държавното обезпечаване. Както постоянно обаче се случва, дяволът е в детайлите, а не в правилото на редукция.

Равна редукция за всички, без значение какъв брой са внасяли в публичното обезпечаване

По в този момент настоящата разпоредба новите пенсионери ще получават с 20% по-ниска пенсия от страната, тъй като са се осигурявали на две места. Това предписание важи за всички - без значение дали в този момент влизат на пазара на труда или са на него от 40 години. Ето за какво първият проблем е обвързван с интервала на обезпечаване -първите пенсионери, които действително са се осигурявали през половината от прослуженото време единствено за държавна пенсия, ще получават редуцирана такава, единствено тъй като през втората половина са влагали и в частен фонд.

" Тази редукция се прави за целия застрахователен път - да вземем за пример, в случай че вие сте почнали да се осигурявате на 18 години, само че това е било преди 2002 година - когато изобщо не е имало такива стълбове - редукцията не е от 2002 година, а от началото на вашето обезпечаване - да вземем за пример от 1997 година Това е неуместно ", споделя доктор Хасан Адемов, представен от Клуб Z.

Логиката тук е пенсията да бъде понижена съразмерно с времето, в което обезпечения е внасял на две места, а не за целия интервал. На това мнение е и Иван Нейков, който е някогашен обществен министър и един от хората, въвели промяната преди 20 години.

" Проблемът с редукцията на държавната пенсия е математико-технически и политически, тъй като решението за размера на % е взето административно. В момента при коефициента има две родилни петна, уточни той. Първо, редукция на държавната пенсия следва да бъде правена единствено за годините, през които индивидът се е осигурявал във втория дирек, тъй като тогава има преместване на осигуровки от първия към втория дирек. Но за предишни години такава редукция не би трябвало да се прави ", безапелационен е Нейков, представен от Investor.bg

Според различен някогашен министър - Лидия Шулева, коефициентът би трябвало да бъде понижен и по друга причина - косвеното присъединяване на обезпечените в пенсионната система. Спрямо началото на века, през днешния ден дупката в Националния застрахователен институт се запълва с доста повече пари от налози, в сравнение с тогава. Ето за какво разумно е хората, които са внасяли такива и на процедура вземат участие в нейното запълване, също да получават по-малка редукция.

" Първо, осигурителната вноска в Национален осигурителен институт към днешна дата е доста по-малка, в сравнение с, когато е изчислявана 20-процентовата редукция. Второ - присъединяване на страната посредством прехвърляния е увеличено няколко пъти ", споделя тя, представена от Investor.bg

По думите й е вярно процентът на понижение на държавната пенсия да се пресмята по отношение на %, който страната има като застраховател все още поради прехвърлянията, които допълват недостига в Национален осигурителен институт. Ако това не бъде направено, на процедура родените след 1 януари 1960 година са лишени от опцията техните пенсии в първия дирек да бъдат субсидирани, което е незаслужено.

Според специалист от пенсионните фондове, справедливият коефициент на понижение е 6-7%:

" При тази редукция постоянно две пенсии ще са повече от една ", споделя той. " Сегашният % (20%) на процедура значи, че обезпечените във втория дирек нямат право на дотация от страна на страната за пенсията си от първия, т.е., че те, посредством своите налози, не са субсидирали пенсиите на своите родители. Субсидията от държавния бюджет към фонд Пенсии на Национален осигурителен институт се образува от налозите. Така че неправилно е да се смята, че хората с вноски в частни фондове нямат принос към тази дотация ".

Началото на проблемите - от една незавършена промяна

От въвеждането на тристълбовия модел и промяната в пенсионната система минаха към този момент 20 години. Първите частни осигурителни партиди са отворени през 2002 година и ще бъдат затворени през 2021. Още обаче когато промяната е стартирана се знае, че с цел да проработи тя са нужни две неща: понижаване на дупката в Национален осигурителен институт, която всяка година се покрива от държавния бюджет, както и повишение на процентната вноска в частните фондове до най-малко 7%.

Това не се случва, даже в противен случай - дефицитът в Национален осигурителен институт се е нараснал доста, а вноската за втора пенсия стои на 5%, като в първите години тя даже е единствено 2%. При тези условия първите пенсионери след промяната на системата ще са внасяли по-малко във фондовете, само че в същото време ще са финансирали повече Национален осигурителен институт индиректно посредством налозите. Въпреки това ще получат доста по-редуцирана държавна пенсия, тъй като подпомагането на системата не е ставало непосредствено в сметките на Национален осигурителен институт. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР