Между 25 и 28 хиляди евро - толкова струва българско

...
Между 25 и 28 хиляди евро - толкова струва българско
Коментари Харесай

Между 25 и 28 000 евро струва незаконно осиновяване на българско бебе в Гърция

Между 25 и 28 хиляди евро - толкоз коства българско бебе, което гръцка двойка може да осинови нелегално. Организирана незаконна мрежа за това е била разрушена тази седмица от гръцката полиция благодарение на Европол. Медиите в Гърция приказват за " фабрика ".

Росица Янева, секретар на Комисията за битка с трафик на хора в Бургас, съобщи, че казусът е доста огромен и напомни, че може би 2002-2003-а година е регистриран първият случай на нелегално осиновяване на български бебета в Гърция, оповестява БНР.

Според нея аргументите за тази активност са стопански и до момента в който измежду ромското малцинство в България съществуват безизходицата и бедността, компликациите за изхранване на фамилията, е мъчно решаването на казуса.

" В Бургаската прокуратура всяка година се записват към 30 потърпевши дами, единствено от район Бургас, само че за страната броя е доста по-голяма. Според Наказателния кодекс тези дами се водят жертви на трафика на хора, без значение, че непринудено са решили да продадат децата си. Т.е., те са жертва на незаконна група, която се възползва от бедността, от неналичието на разновидности за прехрана на фамилията, с цел да ги изнудят, по скоро да им предложат и те да одобряват да продадат децата си ", изясни Янева. Според нея това е районен проблем сред Гърция и България, " локален патент " го назова тя.

По думите на специалиста има и нова форма на трафик на хора - продажба на яйцеклетки. Тя посочи, че постоянно се случва да се комбинират разнообразни форми на трафика и даде образец с извеждани млади девойки да проституират в Италия, а по-късно техни бебета са били продавани в Гърция.

Росица Янева изясни схемата за продажба на бебета, която е отработена от години насам: " С бременната жена се свързва член на ромската общественост в квартала, който ѝ предлага да продаде детето си за 2000-3000 евро и тя се съгласява. Сумите, които предлага гръцкото семейство, са от 25 хиляди до 40 хиляди евро. Дори има случаи, в които дами са целеустремено забременявали, с цел да продадат децата си. Има дами, които са продали до 4-5 деца. Добре проведено е отпътуването на дамата за Гърция, когато е в 7-8 месец от бременността. Там тя ражда в гръцка болница. Там се явява мъжът от гръцкото семейство, който заявява, че той е бащата на детето и по този начин се осиновява ".

В схемата вземат участие гръцки юристи и лекари, безапелационна беше Янева.

Според чиновници в Гранична полиция в Бургас тази незаконна активност понижава поради разкритите доста случаи на трафик на бебета, само че причинителите се насочват в друга незаконна активност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР