Между 25 и 27% от децата у нас са били

...
Между 25 и 27% от децата у нас са били
Коментари Харесай

Всяко четвърто дете у нас – обект на тормоз в училище

Между 25 и 27% от децата у нас са били обект на принуждение от свои съученици. За съпоставяне в останалите европейски страни този % е 19. Това сочат данните на Европейската асоциация по учебна логика на психиката.

Най-нисък е растежът на принуждение измежду деца в скандинавските страни – към 12%.

У нас от началото на годината в Регионалното ръководство по обучение – София са постъпили 21 сигнала за учебно принуждение.

Преди два месеца родителите на 7-годишната Мария я стопират от учебно заведение. Причината - детето става жертва на систематичен тормоз, физически и душевен – от нейна съученичка.

Близо година родителите ѝ търсят решение на казуса, само че без резултат.

„ Единствено от Пето РПУ дадоха сигнален протокол и с това целият законов инструментариум се изчерпва”, изяснява татко ѝ.

Районната прокуратура отхвърля да образува досъбедно произвеждане, защото става въпрос за малолетно дете, а липсват и медицински документи за упражненото принуждение.

Тормозът обаче нанася тежки контузии върху детската душeвност, изключително когато е нескончаем, споделят психолозите. Обикновено такива деца по-късно не се научават да отстояват себе си и в живота си като възрастни те доста елементарно още веднъж стават обект на принуждение.

Тормозът е и една от аргументите деца и юноши да протягат ръка на себе си: България е на едно от водещите места: всяка година губим към два учебни класа.

От Регионалното ръководство на образованието са безапелационни, че вършат настоящи инспекции, освен при подадени тъжби.

Според специалисти причина за високия растеж на детско принуждение е неналичието на предварителна защита и препълнените учебни заведения.

Вижте още във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР