Между 220 и 240 млн. лв. са необходими за ремонт

...
Между 220 и 240 млн. лв. са необходими за ремонт
Коментари Харесай

Ремонтите на „Хемус“ ще глътнат 240 млн. лева

Между 220 и 240 млн. лева са нужни за ремонт на 45 км пътно платно, тунели и виадукти на автомагистрала "Хемус ". Те ще бъдат отделяни поетапно, с цел да се подсигурява сигурността и сигурността на преминаващите. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който дружно с ръководителя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов направи ревизия на ремонта на тръбата за Варна на тунел "Ечемишка " на автомагистралата.

След завършилата рехабилитация на оборудването прекосяването към този момент става през двете тръби.

Тунелът е с дължина 765 м и е в употреба от 1984 година От тогава на оборудването не е осъществяван главен ремонт. Възстановителните действия в тръбата за Варна стартираха на 1 септември м. година като придвижването до момента се извършваше в двете посоки в тръбата за София.

В ремонта на тръбата за Варна са вложени към 12 млн. лева от републиканския бюджет. Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа апаратура, осветяване, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване. Положени са към 19 хиляди кв. м хидроизолация, 30 хиляди кв. м пръскан бетон, 3320 т асфалт, 843 куб. м тротоарни блокове, 164 т армировъчна стомана, 1550 м шумозаглушителни стени и т. н. Тръбата е с енергоефективно LED осветяване, като са инсталирани 293 бр. осветителни тела.

Ремонтните действия са изпълнени от "Автомагистрали " ЕАД по контракта за настоящо поддържане на автомагистралния сектор.

Министър Нанков разяснява, че поради закъснелия с близо два месеца старт на строително-монтажните работи по мостовото оборудване след тунел "Витиня " в посока Варна при 33-ти км на Автомагистрала "Хемус ", ремонтът там се чака да завърши доникъде на месец август.

Сроковете не би трябвало да са за сметка на качеството. Ремонтите са свързани с обезпечаване на сигурност и сигурност и лишават време, сподели Николай Нанков. Той осведоми, че затова продължава ремонтът и на други уреди в сериозно положение на автомагистралата – ремонтира се селскостопански подлез при 24-ти километър и се укрепва свлачище, работата по които би трябвало да завърши до края на месец юли.

Тръбата за София на тунел "Витиня " и мостовото оборудване преди него също са в сериозно положение. Работата по тях ще стартира след края на настоящия ремонт, с цел да завърши преди зимния сезон, заяви още министърът. Той добави, че сега се обследва положението и на лявата тръба на тунел "Ечемишка ". Ремонт по нея може да стартира след края на летния сезон, само че при изискване, че също ще завърши преди въвеждането на зимното поддържане на пътищата, уточни министърът. Желанието ни е да посрещнем зимата без поправки и краткотрайна организация на придвижването, добави инж. Атанасов.

Другите нужни строителни работи, които би трябвало да подобрят положението на автомагистралата за обезпечаване на сигурността на пътуващите ще се правят през идната година. По тази причина и ремонтът на дейната лента за придвижване от Автомагистрала "Тракия " след Пловдив в посока Бургас ще стартира след 15 септември.

Отново за облекчение на трафика през дейния летен сезон по всички автомагистрали ще бъде лимитирано прекосяването на тежкотоварни транспортни средства в пиковите часове. Заповедта ще влезе в действие от идната седмица. Днес ще проведем среща с представители на превозвачите по тематиката, осведоми районният министър.

Министър Нанков изрази вяра тол-системата да бъде въведена по-бързо, с цел да има повече запас за нужните поправки по пътищата. Собствениците на леки коли заплащат 2/3 от общата стойност на винетните такси в страната. Логиката на настоящата сега система за заплащане на такси за прекосяване по републиканската мрежа е несправедлива и ще бъде изменена. В резултат от увеличените такси за тежкотоварните коли след въвевждането на тол системата ще има над 500 млн. лева годишно, които целево ще бъдат вложени в възстановяване положението на пътната мрежа в страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР