Между 220 и 240 български студенти годишно имат възможността да

...
Между 220 и 240 български студенти годишно имат възможността да
Коментари Харесай

Всяка година близо 240 наши студенти заминават да учат в Русия безплатно

Между 220 и 240 български студенти годишно имат опцията да получат гратис висше обучение в Русия, като броят на искащите да учат там непрестанно нараства. Това разгласи на конференция завеждащият отдел „ Образование “ в Руския културно-информационен център Константин Пеев, съобщи БГНЕС.
Пеев показа програмата и изискванията, по които приключили приблизително обучение, бакалавърска или магистърска степен, както и експерти, искащи да покачат квалификацията си, могат да се образоват във Федералната република.
„ В програмата, която съществува от 2013/2014 година се включват студенти от 140 страни, които се образоват, в която пожелаят компетентност – от медицина, химия, инженери, историци до нуклеарна физика. Над 200 000 задгранични студенти се образоват в Русия като с тях общият брой става 5 млн. По програмата RUSSIA.STUDY българските студенти могат да аплайват по 650 специалности в към 500 водещи съветски ВУЗ-а. Единственото ограничаване е, че претендентите могат да избират сред 3 и 6 университета, само че не допълнително от два във федерален окръг на РФ”, изясни Пеев и добави, че за креативните специалности претендентите би трябвало да се явят на събеседване в университета, който ги приема.
Той акцентира, че водещият аршин за банкет в техен университет е триумфът от дипломата и добави, че кандидатстването става през уеб страницата на програмата. Пеев посочи, че образованието е изцяло гратис, като страната обезпечава стипендия за новоприетите и общежитие.
„ Програмата дава опция на претендентите, които не знаят съветски език, да го научат. Те имат време в границите на 1 година да го усвоят и това още веднъж е изцяло безплатно”, акцентира Пеев.
„ Ние не желаеме да изсмукваме мозъците на България. Програмата е една опция българите да получат обучение във водещ университет в Русия и по-късно да се върнат в родината си и да приложат наученото, с което да спомагат за развиването на стопанската система в страната си”, съобщи Роберт Шестаков от Министерството на науката и висшето обучение на Руската федерация у нас.
Стана ясно още, че над 60 000 българи са приключили съветски университети, а сега по програмата се образоват 700 нашенци. Дипломите от съветските ВУЗ-ове се признават в множеството страни, измежду които са Финландия, Испания, Франция, Кипър, Малта, Индия, Китай.
На 11 и 18 февруари водещи съветски университети ще показват своите действия и специалности в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР