Между 2014 и 2017 г. собственикът на бедстващите коне в

...
Между 2014 и 2017 г. собственикът на бедстващите коне в
Коментари Харесай

Собственикът на изоставените коне е получил за отглеждането им 34 000 лева


Между 2014 и 2017 година притежателят на бедстващите коне в Осоговската планина е получил към 34 хиляди лева дотации за развъждането на тази порода - каракачански. Това се разбра от думите на Янислав Янчев от Държавен фонд " Земеделие " във вторник пред бТВ.

Туристи откриха преди дни близо 70 мъртви животни и 30 бедстващи и подадоха сигнал за тях.

Собственикът им Петър Пищалов от Кюстендил твърдеше в понеделник пред малкия екран, че ги е изгубил и по тази причина не се е погрижил за тях.

Той обаче не е подал сигнал за сходно нещо, изясни във вторник от ДФЗ. След като казусът нашумя Пищалов е изтрил профила си във " Facebook " и не дава отговор на телефона си, заяви малкия екран.

Представителят на фонда уточни, че Пищалов има два регистрирани животновъдни обекта в села в кюстендилско и посредством тях е подал поръчка и е получил утвърждение за приемане на европейски дотации. Освен това в тях трябвало да отглежда конете. Помощи получава от 2009 година като собственик, сочат данните във фонда, а от 2013 година те включват пари и за развъждането и поддържането на тази порода коне.

Проверка дали си получава уговорките през 2016 година е довело до наказания против Пищалов поради " дребни нередности ". Представителят на фонда изясни, че няма по какъв начин физически всяка година да се прави инспекция на всички 120 хиляди стопани, получаващи дотации. Това се прави по скица, при която се ревизират тези, които се преценят като рискови. Такъв е бил казусът с инспекцията през 2016 година В същото време редица институции имат ангажимент непрекъснато да наблюдават извършват ли си уговорките стопаните, които получават помощи.

Отделно Пищалов е взимал пари за прилагане на пасища като поради нарушавания е бил глобен с съвсем 40% от получената сума. Само за 2017 година общо като аграрни собственик Пищалов е получил 80 хиляди лева дотации.

В понеделник стана ясно, че прокуратурата към този момент проверява закононарушения по случая с изоставените коне. Започнато е досъдебно произвеждане за причиняване на гибелта на животни, като е проявена особена свирепост, изясни във вторник пред бТВ представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследваме и възможна корист с евросредства, означи тя. Вече е изискана информация от Държавен фонд “Земеделие” по какъв начин са разходвани средства и до каква степен дотацията, която притежателят на стадото коне Петър Пищалов е получавал, е употребена по предопределение, с цел да се грижи за животните, добави Арнаудова.

Във вторник притежателят на конете е свикан на разпит в районната прокуратура в Кюстенил.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР