Между 2003 г. и 2014 г. семейният фонд на руския

...
Между 2003 г. и 2014 г. семейният фонд на руския
Коментари Харесай

Зад кулисите на изкуството: Руски олигарх в правна битка срещу Sotheby`s

Между 2003 година и 2014 година фамилният фонд на съветския милиардер Дмитрий Риболовлев е похарчил към 2 милиарда $, с цел да придобие една от най-ценните сбирки в света, включваща творби на Пабло Пикасо, Марк Ротко и Леонардо да Винчи.

Но откакто подозира, че неговият съветник за изкуство е работил със Sothesby’s, с цел да увеличи скрито и доста цените на някои от творбите, милиардерът стартира дългогодишна правосъдна борба, с цел да потвърди, че е бил излъган.

Колекционерът ще сложи аукционната къща на горещия стол тази седмица, когато във федерален съд в Ню Йорк стартира правосъден развой, с цел да се дефинира дали Sotheby's е продала четири творби на консултанта Ив Бувие, знаейки, че той възнамерява да ги препродаде за милиони повече. Адвокатите на заможния руснак упрекнаха Sotheby's в подкрепяне и подстрекателство на това, което те назовават най-голямата машинация с творби на изкуството в историята, написа The Wall Street Journal.

Съдебният развой ще даде трогателен взор към нормално потайните договаряния сред една от най-големите аукционни къщи в света и най-богатите ѝ клиенти.

Пазарните стойности на изобразителното изкуство, които така и така са субективни, се оказват по-хлъзгави от всеки път, отбелязва WSJ. Въпреки че Риболовлев твърди, че е бил излъган, по-късно той продава Salvator Mundi от Леонардо да Винчи на държавното управление на Саудитска Арабия за стотици милиони долари повече, в сравнение с я е взел.

Съдебното произвеждане съставлява и най-значимата юридическа кавга за Sotheby's, откогато аукционният медиатор и Christie's заплатиха 512 млн. $ под формата на такси за споразумяване на искове при скрито съглашение преди повече от две десетилетия. Риболовлев желае обезщетение в размер на 190 млн. $ плюс лихви.

Милиардерът, който подаде желае през 2018 година, се появява рядко в Съединени американски щати, само че се чака да даде показания. 57-годишният вложител не е измежду съветските олигарси, глобени от Съединени американски щати поради войната в Украйна, което го оставя свободен да пътува до Съединени американски щати от Монако, където живее сега и е притежател на AS Monaco, написа WSJ.

В продължение на години Риболовлев разчита съвсем напълно на препоръките за колекциониране и уменията за водене на договаряния на Бувие, швейцарски частен дилър, по-известен в арт средите с това, че ръководи оборудване за предпазване на творби на изкуството в Женева.

" За първи път от девет години господин Риболовлев ще приказва обществено и ще показа обстоен доклад за истината по този случай. Съдебният развой може да донесе още една значима изгода: да покаже на света по какъв начин от време на време действа пазарът на изкуство; може да предизвести други колекционери и фенове на изкуството да се предпазят ", съобщи юристът му Даниел Корнщайн.

От Sotheby's обявиха, че " прецизно са спазвали всички законови условия, финансови отговорности и най-хубавите практики в сектора по време на покупко-продажбите с тези творби на изкуството. Всяко съмнение, че аукционната къща е знаела за непозволено държание на купувача или за желанието му да измами господин Риболовлев, е погрешно ".

Бувие, който предишния месец уреди личния си юридически спор с съветския олигарх в швейцарски съд, твърди, че не е направил нищо неправилно. Неговият представител съобщи, че той не е подписвал контракт с колекционера, заради което е бил свободен да работи в собствен личен интерес като частен търговец и е можел да таксува Риболовлев, колкото сметне за уместно за изкуството, което е препродал.



Творбата, която евентуално ще притегли най-голямо внимание по време на делото, е 500-годишната картина на да Винчи (на фотографията горе), изобразяваща Христос като избавител на света. Бувие я купил за 83 млн. $, преди да я препродаде на Риболовлев за 127,5 млн. $.

Когато през 2014 година милиардерът схванал за разликата в цената на картината, той споделил в желае, че се чувствал излъган.

Три години по-късно той афишира " Salvator Mundi " на търг в Christie's с начална цена 100 млн. $. В резултат на това, картината в последна сметка е препродадена на саудитците за 450 млн. $, което я прави най-скъпото произведение на изкуството, продавано в миналото.

Снимки: Getty Images 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР