Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази

...
Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази
Коментари Харесай

Кое е изгодно: Да си купим готови консерви от магазина или да си приготвим?

Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази година. В разгара на сезона за приготвянето на туршии, компоти, сладка и лютеница прозорливо домакините вършат последния избор от сергиите на пазара.

На пазара сега кг зеле е 1,50 лв. , 2,50 лв. са чушките и краставичките вид “корнишони “. Домати се търгува от 1,60 до 4 лв. за кг.

Търговците се оплакват, че сега на пазара има голям дефицит на българска продукция . Споделят, че тази година производството било по-малко. И от пазара към фабриката за консерви. Там настояват, че родното произвеждане на плодове е намаляло шест пъти. За това в този момент фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

„ В България към този момент над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За страдание, при зеленчуците ситуацията е съвсем същото, което нас ни прави подвластни от външни фактори. Например плодове се внасят главно от Гърция, от Турция се внасят главно зеленчуци, от Македония също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбия “ , съобщи Стойко Кировски, ръководител на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България, пред „ NOVA “.

Скок обаче в цената на консервите няма да има , дават обещание от сектора, макар че повишаването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60 %.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР