Между 2 и 4% от българите имат псориазис. Това е

...
Между 2 и 4% от българите имат псориазис. Това е
Коментари Харесай

Стресът е основен фактор за появата на псориазис, предупреждават дерматолозите от ВМА

Между 2 и 4% от българите имат псориазис. Това е автоимунно заболяване, което най-често се демонстрира върху кожата с епизоди на обостряне, само че може да засегне също и ставите и вътрешните органи. Доказано е, че пациентите с псориазис вулгарис имат с 60-70% нараснал риск от насърчаване на диабет и хипертония, ендокринии и сърдечно-съдови болести.

Това заключи доктор Весел Кантарджиев, шеф на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) във връзка Световния ден на хората с псориазис (29 октомври) и в границите на акцията на болничното заведение за безвъзмездни прегледи за хора с псориазис, от коите се възползваха 150 души.

" Причините за появяването на болестта са разнообразни, като основополагащ е методът на живот. Най-често псориазисът се развива в резултат на прочувствен стрес, само че от време на време – и след използването на някои лекарства ", разяснява доктор Кантарджиев. По думите му тежкият псориазис е голям проблем за пациентите и за обществото, защото при засегнатите хора страда самочувствието и оттова - обществените и персоналните контакти. За страдание, това се отразява и на техните близки и родственици, споделя кожният лекар.

" Окончателното изцеление на пациентите е мъчно и доста рядко, само че към този момент има ефикасни способи за надзор. ВМА разполага с една от най-модерните лаборатории и с някои от най-ефективните апарати за лекуване. Затова и рекомендацията ми е да не се прибягва да самолечение, а да се потърси профилирана здравна помощ ", добавя доктор Кантарджиев. Дерматологичната клиника на ВМА е и народен център за битка с псориазиса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР