Между 2,28 и 8,57% се повишават сметките за парно и

...
Между 2,28 и 8,57% се повишават сметките за парно и
Коментари Харесай

От днес плащаме по-скъпи парно и топла вода

Между 2,28 и 8,57% се покачват сметките за парно и топла вода от през днешния ден до края на годината. Това разгласи ръководителят на Комисията за енергийно и водно
регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той сподели, че главният мотив за повишението на цената на топлинната сила е нарастването на природния газ от 1 октомври с 13,89%.

Иванов разясни, че за битовите и бизнес потребителите на природен газ покачването няма да е с повече от 8%, тъй като таксите за достъп, транспорт, систематизиране и доставяне остават непроменени. Поскъпването на топлинната сила в София е със 7,97%, до момента в който в Пловдив - с 8,57%.

Между 4 и 6% се покачва цената на парното и топлата вода в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Най-малко ще е нарастването във Варна - с 2,28%, уточни Иван Иванов. Промяна в цената на парното няма да има в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната сила се покачва, тъй като един от главните ценообразуващи фактори, по който се пресмята цената на природния газ, доставен от "Газпром-Експорт " на "Булгаргаз " - нефт вид BRENT, за една година се е повишил с 43,76%. Освен това щатският $, който е един от другите ценообразуващи фактори, за повишил цената си с 1,99%, посочи Иван Иванов.

Цената на топлинната сила се усили и от 1 юли. След днешното нарастване сметките за парно и топла вода ще се покачат приблизително с към 16% за София, в Пловдив - над 9%, в Плевен - с към 20%, Бургас - с към 22%, във Варна - с към 8%.

Цената на тока няма да бъде променяна от 1 октомври, посочи ръководителят на КЕВР.

"Топлофикация София” ЕАД има цялостна подготвеност да започва новия отоплителен сезон.

Това оповестиха от пресцентъра на сдружението.

Според нормативната уредба общото включване на отоплението в София може да стартира след три поредни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от Национален институт по метеорология и хидрология за трайно захлаждане. Дружеството следи измененията на времето и ще реагира съгласно климатичните условия и в сходство с нормативните условия.

От сдружението показват, че парното може да бъде пуснато и преди настъпването на трайно захлаждане при предпочитание от страна на всички клиенти в етажната благосъстоятелност. За задачата е належащо да показват в най-близкия Център за обслужване на клиентите заявление и подписано решение от Общото заседание на етажната благосъстоятелност за по-ранно включване на отоплението.

Прилагането на тази процедура е напълно в интерес на потребителите и посредством нея се заобикаля опцията за авансово стартиране без единодушието на всички съседи.

Детските градини, учебните заведения и здравните заведения също могат да изискат авансово включване на отоплението. За това е задоволително шефът да изпрати документално заявление в обслужващия топлорайон или в централно ръководство. Към днешна дата от тази опция са се възползвали 10 здания в столицата. Сред тях са посолства, детски градини и офис здания.

КЕВР: Природният газ нараства, токът не

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР