Между 180 и 200 литра на квадратен метър дъжд е

...
Между 180 и 200 литра на квадратен метър дъжд е
Коментари Харесай

Карловско очаква още пари от държавата

Между 180 и 200 литра на квадратен метър дъжд е в Карловско. Валежите са траяли над 8 часа. Това сочи справката на кмета на Карлово Емил Кабаиванов .

Общата повърхност на унищожените от бедствието улици и пътища е 183 645 квадратни метра. Разрушени са 6 километра водопроводна мрежа. Отнесени са към 280 електрически стълба.

Към 2 декември паричните дарения за потърпевшите от наводненията са 1 780 727.08 лв.. За Емил Кабаиванов на 2 септември е най-тежкото злополучие е района. Цял ден е траяла евакуацията на възрастни и самотни хора, както си спомня градоначалникът.
 Трябват 60 млн. лева за инфраструктурата и публичните здания в наводнените карловски села
Трябват 60 млн. лева за инфраструктурата и публичните здания в наводнените карловски села

По планове на общината

Хората, чиито къщи са най-тежко потърпевши, са настанени във фургони. 369 са потърпевшите парцели , като съгласно тежестта на повредата те са разграничени на 5 групи. До петък 90 фамилии са получили парични помощи. За най-пострадалите 9 парцела, които попадат с първа група, са дадени по 16 654 лв., сподели кметът. За втора група се дават по над 7 000 лв., за трета над 5000 лв., 3290 лв. за четвърта група. Над 2500 кубика дърва досега са получили хората.

В събота дойдоха бойлери и конвектори, регистрира градоначалникът. Днес дойдоха 200 перални, до края на седмицата чакам 200 комбинирани хладилници с фризери и 200 готварски печки, разясни кметът. Те ще бъдат раздадени на потърпевшите. Нужни са обаче и още средства. Работихме на лимита на силите си, показа Емил Кабаиванов. Виждахме единствено тъга в очите на хората, спомня си още той.

Трябва да бъде възобновена детската градина в Каравелово. Те в този момент вървят в детската градина в Богдан. Ще работим, без да се жалим, сподели кметът.
 При второ наводняване като в Карловско пари в Министерски съвет няма да има
При второ наводняване като в Карловско пари в Министерски съвет няма да има

Междуведомствената комисия в този момент е подготвена да покрие всички материални вреди

Надявам се, че ще имаме финансовата поддръжка на страната през идната година, настоя Кабаиванов. Щетите по обществената инфраструктура са за 74 милиона лв., а сред 7-10 милиона лв. са вредите по частните парцели.

Кметът и НСОРБ желаят да се сътвори Държавна организация по бедствия и повреди. Тя да има шест подразделения, оферират кметовете. Идеята им е организацията да бъде към Министерски съвет и да е на директно послушание на министър-председателя . Тя ще дава отговор и за предварителната защита при бедствия. За Кабаиванов най-важното е, че освен това злополучие няма жертви и тежко потърпевши.

Три месеца работихме по почистване на речните корита, сподели още кметът. Все още не всички хора са си получили помощта и това е грижа за Емил Кабаиванов. Хората в селата са подготвени за зимния сезон. Няма хора без заслон, регистрира кметът. Вече няма непроходими улици. Държавни институции, локална власт, доброволци и хората да работят ръка за ръка, прикани Емил Кабаиванов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР