Между 160 и 180 са желаещите да станат спасители за

...
Между 160 и 180 са желаещите да станат спасители за
Коментари Харесай

Пандемията от Ковид-19 повлия и на спасителите на плажа

Между 160 и 180 са искащите да станат спасители за летния сезон досега във Варна. Данните са от БЧК и се базират на заверени талони на претендентите преди Великден. Експертите не смеят да се ангажират дали броя ще се усили. Пандемията от Ковид -19 е оказала отражение върху желанието да станеш избавител, имало е претенденти, които са се отказали.

От началото на годината 65 души са подготвени за спасители във Варна. Тези, които са изкарали курса в предходни години, би трябвало да презаверят документите си, с цел да могат да практикуват. Обикновено на сезон във Варна сред 500 и 600 души работят със заверени документи.

Курс за избавител може да изкара всеки българин навършил 17 години. За претендентите е значимо да имат добра плувна подготовка. Има разлика и в това дали си избавител на басейн, или на море.

" Там плуват с плавници, там разстояниетя са по-големи и има наложителна хватка, с която да се извлича удавника. Задължителна една единствена в басейна са 4 разнообразни и разрешени. Освен това се срещат с гребане, бягат на плажа, по пясъка ", изясни Вили Цеков, инструктор от Водноспасителната работа на БЧК-Варна.

За разлика от предходни години огромна част от претендентите в този момент желаят да работят на българското море.

“Ще работя по Българското Черномаорие. Нямам визия къде тъкмо, само че се надявам да си намеря добра работа и да ме устройва ", споделя Антони Стамболийски, претендент за избавител.

“Не съм работил до момента никакви работи и за мен ще бъде едно огромно премеждие да се опитвам да работя като избавител ", сподели Петър Петров, претендент за избавител.

В предходни години имаше недоволства, че концесионери не дават положителни заплати на спасителите, принуждават ги да събират такси за чадъри или да разпъват шезлонги.

" На някои места към този момент много атрактивни заплати стартират да се дават, естествено постоянно може да се желае още, само че към този миг се демонстрира схващане, че спасителят би трябвало да взема добра заплата ", посочи Вили Цеков.

През тази година във Варна са извършени общо 4 курса за водни спасители. Надеждите са квалифицираните спасители да бъдат задоволително като брой за летния сезон.

кореспондент: Деян Михайлов
оператор: Емил Жупов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР