Между 16 и 25% увеличение на заплатите се предвижда в

...
Между 16 и 25% увеличение на заплатите се предвижда в
Коментари Харесай

Заков: Заплатите в армията се увеличават с 16-25%

Между 16 и 25% нарастване на заплатите се планува в армията. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по бТВ министърът на защитата в оставка Драгомир Заков.

„ Подписах заповедите за повишение на възнагражденията в армията преди да потегли към студиото. Най-голям % нарастване ще отиде за войнишките длъжности ", съобщи министърът и разясни, че 16% е нарастването за висшия команден състав, а 25% е за войнишките длъжности.

" Най-големият % ще отиде, несъмнено, за най-уязвимите групи от военнослужещи - това са войнишките длъжности. Така го бях завел в самото начало, по този начин го извършвам, с цел да може да изпращам точно тези уязвими групи, които сега понасят най-големия удар от инфлацията ", означи Драгомир Заков.

Той изясни, че следва да пуснат разпоредба за повишение и на квартирните от 1 октомври. Увеличението ще бъде към 2 или 3 пъти.

Към момента за гарнизон София сумата е много скромна, най-малко 4 пъти под пазарната цена на един апартамент по наем, добави министърът.

Тъй като предвиждаме икономии до края на годината от по-ефективно харчене на средства, тази опция ще се отвори и предвиждаме нарастване към 3 пъти за гарнизон София, също и в другите гарнизони, само че там процентът ще бъде съгласно пазара, означи Заков.

По думите му в този момент военните в София доплащат към 200-300 лева от горната страна за квартира.

Драгомир Заков добави, че наредбата би трябвало да мине чисто процедурно обществено разискване към 30 дни на уеб страницата и идващ министър ще би трябвало да я извърши.

По отношение на заплатите в българската армията министърът сподели, че спрямо американските военнослужещи разликите са колосални. По-ниски са заплатите и от тези на военните в прилежащите страни.

Според него с една по-ясна визия за това какво би трябвало да се случи в системата на въоръжените сили със заплащането и обществения пакет, до 5-6 години заплащането в армията може да стане в действителност положително.

Заков заяви, че най-сериозен некомплект има във войнишките длъжности и в младшите офицерски длъжности и точно по тази причина и фокусът на нарастване на заплатите сега е върху тези военнослужещи.

По думите му текучеството в армията е изцяло натурален развой.

„ Разбира се, по време на COVID-а армията се яви постоянен шеф и тогава имаше прилив на фрагменти. Сега, когато се възвръща икономическата активност, надлежно заплатите в частния бранш нарастват доста по-бързо и има естествена вълна на излизане от системата. Аз мисля, че с това нарастване в този момент и с едно следващо нарастване при започване на идната година, да кажем в бюджета за 2023-та, може към този момент да приказваме за противоположен прилив ", добави Драгомир Заков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР