Между 1100 и 1200 души у нас чакат за трансплантация.

...
Между 1100 и 1200 души у нас чакат за трансплантация.
Коментари Харесай

Директорът на Агеницията по трансплантация: Дарителството е в душата на българина

Между 1100 и 1200 души у нас чакат за трансплантация. Теоретично те са повече, тъй като позволяваме, че има хора, които не са диагностицирани и не знаят за опцията да бъдат трансплантирани. Това заяви в предаването на " Хоризонт " " Преди всички " доктор Марияна Симеонова , шеф на Изпълнителната агениция по трансплантация. От началото на годината са осъществени 49  трансплантации на орган посочи тя. Най-много са чакащите за бъбреци, както е в целия свят.
Имаме прогрес в осведомеността на хората във връзка с изгодите от донорството, споделя доктор Марияна Сименова, която е безапелационна, че „ дарителството е в душата на българина “:

Има и отводи от това да се дарят органи от под 3 000 души за повече от 14-15 години. Много невисок % - 0,0,0 % от популацията на България.

Симеонова оцени законодателството у нас като „ положително “, защото е „ тъкмо каквото в Испания и Хърватска, които са международни водачи “ и не то е повода за дребния брой донори.  Не доближава обаче броят на лекарите – координатори по донорството – анестезиолози и реаниматори. Броят им е намалял на половина за 20 години и към този момент е под минимума, макар че работят „ извънредно добре “:

Нещо хубаво, което се случи през тази година -  20 български анестезиолози и реаниматори приключиха курса по испанската стратегия, която е международния модел. Бяха сертифицирани, показаха се ослепително!

74 на 100 от българите са уточни, че биха дарили органите си. За 2016 има 26% отхвърли на фамилии за донорство от техни близки.

Днес честваме Европейският ден на донорството и трансплантацията. БНР е медиен сътрудник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР