Между 11 и 22 юни Европейската агенция за гранична и

...
Между 11 и 22 юни Европейската агенция за гранична и
Коментари Харесай

С мащабна операция по границите на ЕС, Фронтекс арестува 23 каналджии

Между 11 и 22 юни Европейската организация за гранична и брегова защита - Фронтекс подхваща интернационалните дейности против проведената трансгранична престъпност по границите на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани, Югоизточна Европа и избрани гранични пунктове на източната сухопътна граница. За първи път дейностите са взаимно ръководени от митническите управляващи.

В резултат на интернационалното съдействие, за по-малко от две седмици са арестувани 23-ма контрабандисти на мигранти , открити са 31 откраднати автомобила и са разкрити 60 случая на измами с документи . Иззети са 330 000 къса противозаконни цигари и 0,5 тона опиати . В допълнение, близо 12 тона тютюн бяха конфискувани с помощта на поддръжката на словашките митнически органи.

Служителите на Фронтекс са разкрили повече от 2160 нередовни мигранти и 580 души, които обитават нелегално в Европейския съюз .

Операцията " Ден на взаимния дейности Дунав 3 " е ориентирана против трансгранична престъпност, съответно обвързвана с контрабанда на мигранти, трафик на акцизни артикули и измами с документи, само че също и откраднати коли, опиати и контрабанда на фалшифицирани артикули. Действията са ръководени от България и Литва . Общата цел е разбиването на незаконни мрежи на трансграничната престъпност посредством взаимни дейности на граничната и престъпната полиция и митническите органи.

Фронтекс разпределя чиновници на европейските екипи за гранична защита на избрани гранични контролно-пропускателни пунктове на външните сухопътни граници на Европейски Съюз дружно с митническите управляващи от няколко страни членки , както и специалисти от Европол и Интерпол . В екипите на Фронтекс участваха специалисти по крадени транспортни средства и документи и чиновници за наблюдаване на границите. Европол поддържа дейностите с изчерпателен опит и достъп до свързани бази данни.

Сред задачите на е и възстановяване потреблението на разследващите данни в интервенциите и усилване на съдействието сред страните членки в битката с трансграничната престъпност, изключително в региона на контрабандата на мигранти, противозаконния трафик на акцизни артикули и измамите с документи.

Създаденият в София координационен център подкрепя обмена на информация сред участниците в взаимните дейности. Операцията е координирана под егидата на Европейската мултидисциплинарна платформа за битка с престъпните закани (EMPACT) в границите на цикъла на политиката на Европейски Съюз за битка с проведената и тежката интернационална престъпност.

Тя сплотява полицейските и правоприлагащите органи на страните членки на Европейски Съюз, европейските организации и интернационалните организации, които дружно работят за подсилване на границите на Европа и вътрешната сигурност .

В интервенцията вземат участие България, Хърватия, Унгария, Румъния, Естония, Гърция, Полша, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Австрия и Швеция, както и Бивша югославска република Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР