Между 11 и 14 май 2023 г., всички жители и

...
Между 11 и 14 май 2023 г., всички жители и
Коментари Харесай

Арт инсталацията Във вихъра на града преобразява чрез светлина и изкуство емблематичен подлез в центъра на София

Между 11 и 14 май 2023 година, всички поданици и посетители на София ще станат очевидци на една вълшебна симбиоза от пъстри елементи, самобитна разходка из обичайни пространства, обичани за софиянци кътчета от паркове и нови направления, събрани в една приказка, разказана по стените на цялото пространство в подлеза сред бул. " Васил Левски ” и ул. " Георги С. Раковски ”.
  

 Преобразяването на подлеза в произведение на изкуството ще бъде дело на млади актьори от Националната художествена академия, а изобретателният екип на Фестивала на светлините LUNAR ще вдъхне живот на творбата, посредством особено UV осветяване. Инсталацията е част и от дълготрайната визия за промяна на градската среда #CityCreatesArtForOurCity, като се планува творбата " Във вихъра на града " да остане непрекъсната.

    Трансформирането на добре познатата на софиянци локация в цветно пано, ще бъде комбинирано с доброволческа самодейност на компанията сътрудник на арт инсталацията - CityCash, като нейни чиновници ще се включат в почистването и облагородяването на пространството преди основаване на творбата.
 

    " Във вихъра на града " слага фокус върху значимата тематика за развиването на градските пространства, а нейни създатели са надарените млади художнички Ваня Славчева, Габриела Петрова, Дарина Тафраджийска и Лидия Иванова.

" Чудесно е, че и тази година присъединяване във фестивала взимат актьори от целия свят. Ние избрахме да разкажем историята на самодейността " Във вихъра на града " с помощта и  уменията на родни гении, тъй като този роман, поднесен посредством изкуство и светлина, е доста персонален и изпълнен с страст, която може да пристигна единствено от вдъхновението на града, в който живееш и обичаш. А, както ще видят всички гости на фестивала, младите актьори от Националната художествена академия имат гений, който самичък по себе си може да озари цялото пространство. ", показа Веселин Чакъров, маркетинг шеф на CityCash.

    Всички 24 произведения, част от фестивала LUNAR, ще могат да бъдат посетени гратис, а светлините ще бъдат включени сред 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери сред 11 и 14 май 2023.

" Надявам се да забележим още повече гости на тазгодишното издание на фестивала, тъй като София е мястото, което сме избрали за собствен дом, където всички ние построяваме живота си, работим, учим и отглеждаме децата си. Стремежът към по-добра градска среда, освен в днешния ден, само че и в утрешния, е образецът, който желаеме да дадем като компания, а и като хора. ", добави още Веселин Чакъров.

    Събитието ще се организира с поддръжката на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, а цялата стратегия на фестивала, както и всички местоположения, може да бъдат прегледани тук: Начало - Lunar Festival of Lights (lunarlights.eu)

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР