Междинните избори за Конгрес в САЩ, които ще се произведат

...
Междинните избори за Конгрес в САЩ, които ще се произведат
Коментари Харесай

Изборите на всички страхове

Междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати, които ще се произведат на 6 ноември, се трансфораха във избор със международен залог. Даже по-голям от този преди две години, който докара президента Доналд Тръмп в Белия дом. И обърка спатиите на доста хора по света и у нас. Както и безспорно намести тестето за други.

Сега вкъщи на Тръмп следва Рубикон. По традиция, междинните избори за Конгрес се считат за тест за ръководството на новодошлият президент на средата от мандата му. С Тръмп в Белия дом и всички несъгласия и кавги, съпътствали го от избирането му до момента, тази година повече от всеки път. Американските жители имат опцията да преизберат или подменят всичките 435 членове на Камарата на представителите и 33-ма от 100-те сенатори. В допълнение жителите на 36 щата гласоподават за губернатори, избират се регионални съдии и прокурори, паралелно с няколко десетки референдума на локално равнище в разнообразни щати. Така се пестят средствата на данъкоплатците, какво си мислите вие?! А че гласоподавателите се сбъркват от попълване на квадратчета е друга тематика.

Важното е, че борбата сред Републиканската партия на Тръмп и опозиционната Демократическа ще се води на всяко едно равнище и изходът от всяко стълкновение може да наклони салдото на силите в едната или другата посока. Исторически, президентската партия постоянно губи места в Камарата на междинните избори в първия мандат от ръководството на президента. Понякога губи и болшинството си. От Айзенхауер до Обама единственият двумандатен президент до момента, който е обърнал тази наклонност в своя изгода е Джордж Буш-младши през 2002 година, носен от патриотичната вълна след атентатите от 11 септември миналата година.

Обществената среда, в която се създават тези междинни избори в Съединени американски щати в този момент е доста по-различна от тази през 2002 година обаче. Тогава патриотичният подтик и врагът бяха общонародни – „ Ал Кайда “ и талибаните – и президентът беше обединител. Сега, в случай че има общо въодушевление то е боязън и неустановеност, а врагът дебне зад ъгъла на улицата. Многолик, подъл и рисков. Идва с кервани от цяла Латинска Америка, с цел да обере, ограби и изнасили белите американци; спонсира се от съседите, сътрудниците, познати и непознати, близки и родственици, всички които гласоподават за Демократическата партия. Или най-малко с тези послания съумя дефинитивно да поляризира политическия спор последните дни преди изборите президентът Доналд Тръмп.

Не че имаше потребност от наливане на в допълнение масло в огъня, с всичко което съумява да обърне нагоре с краката в час президентът на Съединени американски щати. Наложената от него обществена изразителност към този момент даде своите резултати последните седмици със серията бомби в пратки изпратени от покровител на Тръмп до видни политически съперници на президента и всеобщото ликвидиране в синагогата в Питсбърг от бял американец с анти-семитски убеждения, очевидно почувствал се насърчен от дейностите и думите на ненавист на президента.

Иначе медиатизираният кортеж с имигранти, който се движи сякаш към американската граница, даже да се затичат заедно, няма да я стигнат преди Нова година. Това обаче не попречи на Тръмп още от в този момент да изпрати над 5 000 военнослужещи за „ защита на границата против нашествието “, както той изяснява обстановката пред последователите си на многохилядните манифестации. Които не спря да си провежда за самочувствие откогато е определен за президент. Обича индивидът да се къпе в националната обич и това си е. От полагането на клетва при започване на 2017 до формалното разкриване на акцията за междинните избори през март тази година Доналд Тръмп е провел над 20 обществени срещи с поддръжници в разнообразни щати. Безпрецедентно за който и да е президент в историята на Съединени американски щати, в случай че не е в предизборна акция. Тръмп обаче ги употребява най-вече, с цел да слуша по какъв начин скандират лозунгите му и под освиркванията на тълпата да дава отговор обществено на политическите си съперници пред обективите на камерите, които като държавен глава на среща с жители неизбежно го следват на всички места. Хитрец, а! От началото на акцията за тези избори през март, паралелно на работата си като президент на Съединени американски щати, Тръмп е взел участие в спомагателни 46 събития в поддръжка на разнообразни претенденти на Републиканската партия за конгресмени и губернатори. Кой от кой по-противоречиви несъмнено, по модела натрапен от неустрашимият водач със характерната прическа и пердето пред очите. Но пък всеки с национално медийно покритие, с помощта на Тръмп.

Което пък налива в допълнение вода в мелницата на Демократическата партия и спонсорите на нейните претенденти, които се пробват по всякакъв начин да молят към здравия разсъдък на гласоподавателите и да отвръщат посланията на съперниците си с всички налични средства и на всяко равнище. С всички средства. Кампанията се води в интернет, в новините, в ток-шоутата, от политици, деятели, холивудски звезди и други звезди и даже през телевизионните сериали. Ако вярно отчитаме стратегическото лъчение в уикенда преди вота от канала „ Нетфликс “ на последният сезон на най-касовата му и известна продукция „ Къща от карти “. Където по-рано тази година основният воин бе изваден от сюжета поради серия обвинявания в полови похищения против артиста, който играе ролята. На президентът на Съединени американски щати. Реалният титуляр, Доналд Тръмп, по стичане на събитията също е обект на голям брой сходни обвинявания, както по време на предизборната си акция, по този начин и до момента, и предизвика с действия и изявления национално придвижване на американките против себе си. А в пренаписания вид на продукцията на „ Нетфликс “ излъчен дни преди изборите, президентът на Съединени американски щати към този момент е жена, обликът на ненадейно умрелият й изпаднал в недружелюбност предходник е срутен в калта, а страната поема химеричен курс към бъдещето. Не-много-тънкият-намек е явен. Вероятно е също по този начин доста мъже на планетата да догледат последните епизоди, единствено с цел да угодят на нежната си половинка. В Съединени американски щати несъмнено, ще го одобряват по-лично, както се досещате.

Същевременно в последните дни на акцията демократите концентрираха тежката си артилерия към щата Джорджия, където техният претендент за губернатор Стейси Ейбрамс има възможностите да стане първата жена и човек от афро-американски генезис на подобен пост в историята на Съединени американски щати. Цял набор персони от телевизионната звезда Опра Уинфри до 44-тия американски президент Барак Обама водеха акция и участваха в предизборни събития в поддръжка на Ейбрамс през уикенда. Подобната звездна готовност зад тила на Хилъри Клънтън на президентските избори през 2016 година не й свърши работа а и Джорджия е обичайно червен (републикански) щат. Но както припомнихме по-рано, публичната среда основана от ръководството на Доналд Тръмп последните две години изравнява ненапълно възможностите.

Откъдето идват и част от паниките на интернационалната общественост. Дори републиканците на Тръмп да не съумеят да запазят болшинството си в Камарата на представителите, е малко евентуално да изгубят контрола над Сената. А на демократите им би трябвало болшинство и в двете камари на Конгреса, с цел да опитат на доктрина да задействат сполучлива процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп. Това което обаче сигурно ще реализиран, в случай че вземат болшинството в Камарата, е да открият надзор върху федералните финанси и огромна част от управителните постове в парламентарните комисии. Което съществено ще спъне всички проекти на Тръмп във вътрешнополитическо отношение – от пробутване на законодателни начинания и данъчни промени, до разпределяне на нужните средства от бюджета на Съединени американски щати за прословутата стена на границата с Мексико, която американският президент продължава да дава обещание на сънародниците си. А лимитират ли му опцията да пакости с концепциите си вкъщи, няма никакво подозрение, че Тръмп ще концентрира цялото си внимание върху останалата част от света, с цел да брани политическата си база с лозунги идващите две години, единомислещи са наблюдаващите. Да му мислим всички тогава, както се споделя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР