Мехмет Хакан Атила Съд в Манхатън осъди турски банкер на

...
Мехмет Хакан Атила Съд в Манхатън осъди турски банкер на
Коментари Харесай

Съд в Ню Йорк осъди турски банкер за нарушаване на санкциите срещу Иран


Мехмет Хакан Атила

Съд в Манхатън осъди турски банкер на 32 месеца затвор за банкова машинация и скрит план за нарушение на глобите на Съединени американски щати против Иран, съобщи ДПА.

Прокуратурата искаше до 20 години затвор за 47-годишния банкер.

Бившият заместник-генерален шеф на турската държавна банка Халкбанк Мехмет Хакан Атила е наказан за присъединяване си в скица " нефт против злато " за милиарди долари, която е имала за цел да заобиколи глобите посредством пране на пари от продажби на ирански нефт.

Режимът на американските наказания против Иран не разрешава финансови транзакции с присъединяване на американски банки, в случай че парите са предопределени за ирански компании или иранското държавно управление.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано тази седмица съобщи, че Атила е почтен и че в случай че бъде разгласен за отговорен, това е еднакво на оповестяване на Турция за отговорна по тези обвинявания.

След оповестяването на присъдата турското външно министерство съобщи, че тя не е законна, тъй като се опира на изфабрикувани доказателства и погрешни свидетелски показания, съобщи Ройтерс.

Според турското външно министерство погрешните свидетелства и изфабрикуваните доказателства са дело на поддръжници на турския свещеник Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква в образуване на опита за държавен прелом в Турция от 2016 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР