Мехмед Касъм Вакльов е роден на 17 януари 1981 г.

...
Мехмед Касъм Вакльов е роден на 17 януари 1981 г.
Коментари Харесай

Мехмед Вакльов: В Якоруда ще привлечем инвеститори за развитие на туризма

 izbori_2023_v1_013

Мехмед Касъм Вакльов е роден на 17 януари 1981 година Родом е от с. Бунцево, община Якоруда, област Благоевград. Има бакалавърска степен по компетентност „ Начална педагогика “ от Югозападен университет „ Неофит Рилски “ и магистърска степен „ Управление на интернационалните планове “ от УНСС. В интервала от 2019-та до 2023-та година е консултант от групата на Движение за права и свободи в Общински съвет Благоевград, като по същото време и е зам.-председател в Общински съвет.
Семеен е, с едно дете.

 

- Защо решихте да се кандидатирате на кмет и за какво избрахте Движение за права и свободи, господин Вакльов?

- От 4 години аз съм консултант в община Благоевград. Имах опцията да се срещна от близко с проблемите на хората, да натрупам политически опит, да работя върху разрешаването на съответни проблеми на жителите. Успях да изградя връзка с останалите институции и да се срещна с процеса на работа в една общинска конструкция. Моята прочувствена обвързаност и мисъл за Якоруда ме мотивираха да приложа всичко научено, работейки за по-доброто бъдеще и развиване на общината.

 

Хората на Якоруда са моите близки, другари, познати. Реших да се кандидатирам за кмет точно, с цел да допринеса със своя опит и запас за благополучието им. Винаги съм бил воден от своите вътрешни убеждения и честен компас. Вярвам, че всеки човек би трябвало да има построена стойностна ценностна система и цели, които да го водят в развиването му. Членството ми в Движение за права и свободи е подбудено точно от това, че същите тези правила са в основата на партията. По пътя си се срещнах и с доста съидейници. Ние в Движение за права и свободи сме един огромен тим, който отстоява концепцията за морал в политиката, за грижа към хората и работата с чисто сърце и достолепие за тях. Като човек, минал по всички структори на Движение за права и свободи в област Благоевград през годините, ясно си дадох сметка, че Движението не е просто една партийна конструкция. Движение за права и свободи е сплотена общественост, в която се почитат по един и същи метод както традициите, по този начин и новаторството. В партията се дава късмет на младите да заимстват от насъбрания опит, надграждайки го с съвременни хрумвания по пътя към европейско развиване на страната ни.

 

- „ Време е за ново начало “, гласи слоганът на Движение за права и свободи за изборите. Кое е новото начало в Якоруда?

- Вярвам, че освен Якоруда, а цялата страна има потребност от ново начало. През последните години някак изгубихме посоката си. Народът ни претърпя безчет рецесии, доверието му в политическата система бе основателно разтърсено. Време е да стартираме изначало. Време е мисълта за живота и бъдещето на всеки човек да бъде преди политическото его. Винаги съм бил измежду хората, аз съм част от тях. Моето дете, околните ми, приятелите ми, съседите ми, всички ние се сблъскваме с проблемите, подбудени от нехайството на тези, в чийто ръце бе ръководството до момента.

 

Болно ми е, че Якоруда е едно прелестно място, цялостно с почтени и работливи хора, чиито проблеми са оставени неглижирани години наред. Днес аз стоя с чисто сърце пред тях и съм подготвен дружно да поемем пътя към това ново начало. Якоруда има незабавна потребност от развиване, от рационализация, от нови работни места. Тя би трябвало да добие образа на една европейска община.

 

- Кои проблеми на Якоруда би трябвало незабавно да бъдат решени? Кои са главните цели в програмата Ви?

- Основните проблеми на Якоруда са свързани с инфраструктурата. Пътищата в общината са в неприятно положение, а някои обитаеми места даже са „ откъснати “ за връзка. Преди дни организирах среща с транспортния министър Георги Гвоздейков точно по този мотив. Конкретният проблем, който сложих пред него, бе затрудненият достъп до село Смолево, който бе оставен забранен години наред. Министърът пое ангажимент за неотложни дейности, които да обезпечат естествен достъп до селото.

 

Решения постоянно има. Просто би трябвало да бъде отделено нужното внимание и на по-малките обитаеми места.
Голяма част от водопроводите в общината са в неприятно положение и би трябвало да бъдат сменени. В някои от обитаемоте места не е приключена канализацията, а в други въобще липсва такава. Всички тези нерешени проблеми са мой приоритет.

 

- Привличането на вложители е съществена причина за разкриването на нови работни места и развиване на обитаемоте места. Каква е визията Ви?

- Природните дадености са капацитет за развиване на екологичен, селски и културен туризъм, което би трансформирало района в атрактивен център за български и задгранични вложения. В землището на общината има минерални извори, тук се намира и курортът Трещеник. Възможности за ускорение на икономическото развиване дава и обичайното за общината селско стопанство.

 

 - Към какви европейски планове ще се насочите?

- В идния програмен интервал ще има доста благоприятни условия общината да осъществя редица планове. По “Програмата за развиване на селските региони “, която е ориентирана към общини, каквато е и Якоруда. И по други оперативни стратегии можем да участваме. Имам квалифициран екип и съм убеден, че дружно ще успеем.

 

- Създаването на благоприятни условия младежите да останат в родните си градове е съществена цел на всяка локална власт. Какви ограничения в поддръжка на младите фамилии и на децата ще предприемете?

 - Задържането на младежите е проблем, който би трябвало да бъде предпочитан за всеки кмет. За да останат да живеят и работят в Якоруда, те би трябвало да имат сигурна и добре платена работа. За децата им би трябвало да има задоволително места в детските градини, които да са с добра база. Безспорно привличането на вложители е сложна задача, само че не е невъзможна.


На първо място вложителите би трябвало да усещат поддръжка и подпомагане от локалната власт, която да улеснява работата им, да им обезпечи нужните условия и запас. След като отстраним инфраструктурните проблеми и осигурим налична и приветлива среда, в община Якоруда ще бъдат привлечени бизнесмени. Имаме доста работливи и конкурентноспособни хора, на които би трябвало да бъде дадена опция за професионално развиване.

 

- Културно-историческият туризъм е шансът за превръщането на България в дестинация за четирите сезона? Какви планове имате?

- Якоруда има красива природа, а местоположението и забележителностите дават опция в общината да развиват всевъзможни типове туризъм. Част от общината образува парков сектор “ Якоруда “ от Национален парк „ Рила “.


Якоруда е значим първоначален пункт за излети из цялата Рила планина и Родопите, както е и междинна спирка при преходи сред Пирин и Рила. Курортната околност „ Трещеник “ и Национална спортна
база „ Белмекен “ са комфортни бази за голям брой туристически направления. Гара Аврамово пък, може да се похвали с теснолинейката, която притегля голям брой туристи. Якоруда може да предложи доста на своите посетители и да се трансформира в един от центровете на туризма в страната.

 

- Kое ще е първото нещо, с което ще се захванете, спечелвайки изборите?

- Разговорите с хората са мой приоритет по време на цялата акция и ще останат подобен при встъпването ми в длъжността кмет на община Якоруда. Всеки властник би трябвало да приема проблемите на жителите като свои и да търси най-адекватното им навременно позволение.
Ангажираността ми с паниките на хората ще остане най-важна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР