Механизмите, по които болниците ще получат допълнителни средства през втората

...
Механизмите, по които болниците ще получат допълнителни средства през втората
Коментари Харесай

Увеличават се цените на клинични пътеки за детско и майчино здравеопазване

Механизмите, по които лечебните заведения ще получат спомагателни средства през втората половина на годината, както и ограничения за възстановяване финансирането на опазването на здравето и почтено оценяване труда на медицинския личен състав, бяха разисквани на среща при министър-председателя Бойко Борисов.

В нея участваха министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, представителят на Сдружението на регионалните лечебни заведения проф. доктор Тодор Черкезов, ръководителят на Националното съдружие на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев, както и шефовете на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ и УМБАЛ „ Александровска “ проф. Асен Балтов и доцент Костадин Ангелов.

На срещата бе контрактувано нарастване на клиничните пътеки, с приоритет върху детското и майчино опазване на здравето, заяви ха от Министерството на здравеопазването и от лекарския съюз.

Три са механизмите, по които ще бъдат подкрепени финансово лечебните заведения и медицинските експерти. Първият е Наредба № 3, която финансира лечебните заведения за действия отвън наложителното здравно обезпечаване. По тази линия ще бъдат подкрепени лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински региони в страната, белодробните лечебни заведения, психиатричните лечебни заведения и незабавната помощ. Вторият механизъм ще бъде посредством финансиране по линия на НЗОК, обвързван с смяна на клинични пътеки, цените на някои от които не са изменяни от години. Предвиденият за това запас е в размер на 50 млн. лева от НЗОК. Министър Кирил Ананиев разяснява, че това е неотложно, защото трудът на медицинския личен състав, изпълняващ тези клинични пътеки, не е оценен заслужено. Затова взаимно с БЛС стартира работа по преценка на клиничните пътеки, които да бъдат увеличени, като акцент ще бъде подложен върху разноските за личен състав.

Третият механизъм ще е квалифицираната от Министерството на здравеопазването Методика за образуване на разноските за личен състав и установяване на самостоятелните работни заплати. Министър Ананиев уточни, че документът е координиран с БЛС и с асоциациите на лечебните заведения и изрази вяра работата по методиката да завърши и по-рано от обещаната дата 15 май. Целта на методиката е заслужено, обективно, транспарантно и недискриминационно систематизиране на разноските за личен състав. Министър Ананиев съобщи, че самото систематизиране на средствата ще се прави на база вътрешни правила във всяко лечебно заведение при съблюдаване на напътствията в методиката. „ Целта е да се остойности по достолепие трудът на хората на всички места “, добави здравният министър.

От 1 юни ще бъдат изменени съответните клинични пътеки и ще бъде получено финансирането по Наредба № 3. Министър Ананиев чака нарастванията на заплатите на медицинските експерти да бъдат получени с юнските и юлските хонорари, допълват от Министерство на здравеопазването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР