Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), осъществяван от Европейската комисия

...
Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), осъществяван от Европейската комисия
Коментари Харесай

Не, европейският мониторинг над България не е отменен

Механизмът за съдействие и инспекция (МСП), реализиран от Европейската комисия (ЕК) по отношение на България продължава да работи, въпреки министърът на правораздаването Кирилов, външната министърка Захариева и председателката на ПГ на ГЕРБ госпожа Дариткова да настояват тъкмо противоположното. Това излиза наяве от формален документ на европейските институции от 20.05.2020, направен по отношение на така наречен „ пролетен пакет ” за Европейския учебен срок. В него недвусмислено се споделя, че в границите на МСП „ Европейска комисия продължава да следи правосъдната промяна и битката против корупцията в България ” (стр. 10).
Мониторинг има
Въпреки че Европейска комисия има право сама да вземе решение за отпадането на мониторинга за България, в края на 2019 година тя изпрати единствено рекомендация за това до Европейския парламент (ЕП) и Съвета на Европейски Съюз. Има обаче редица страни, включително Германия и Франция, които не са съгласни мониторингът да отпадне. Това стана ясно от съвещанието на съответната комисия в Екологичен потенциал. Освен това решението в Съвета за прекратяването на МСП би трябвало да се вземе с единогласие.
С две думи: МСП си стои, а през есента се чака нов мониторингов механизъм, който да държи под око всички „ черни овци ” в Европейски Съюз.
Няма да разясня държанието на министъра на правораздаването господин Кирилов, който даде обещание, че ще си подаде оставката, в случай че МСП не отпадне. Вместо да признае обстоятелствата, господин Кирилов назовава конспирация „ новината ” за продължаващия мониторинг на Европейска комисия. Не е нужно да проучвам и опитите на госпожа Захариева и госпожа Дариткова да изопачат действителната обстановка.
По-важен е тонът на въпросния документ. В него, наред с открояването на проблеми в стопанската система, опазването на здравето, образованието и околната среда се насочва доста сериозен взор върху правосъдната система в България. За следващ път се слага въпросът за неналичието на наказани за корупция висши политици, слабата успеваемост на наказателните следствия по принцип.
Горят единствено " бушони "
През последните 30 година в България има разследвани и подсъдими висши политици (няколко по-известни образеца: Ал. Божков, В. Върбанов, Л. Шулева, С. Станишев, Р. Овчаров, Ем. Масларова, Хр. Бисеров). По предписание обаче „ сагите ” приключват с оправдателни присъди или биват прекратявани преди да влязат в съда.
През последните години все по-често на Темида се хвърлят изгорели министерски „ бушони ” или други „ пионки без тил ” – по-рядко членове на „ кингмейкърите ” (колко и кои са, да вземем за пример, наказаните за „ Апартаментгейт ”?), нормално политици от второстепенни „ присъдружни организации ” или самостоятелни (Тр. Трайков, Д. Митов, Н. Ненчев, П. Москов, Н. Димов и др.).
Сред политиците-„ клиенти ” на прокуратурата постоянно има такива, които би трябвало да бъдат „ ударени ”. Целта е да бъде унищожена тяхната известност, не да се потвърди нещо в съда. Тези, несъвместими с правото, дейности на прокуратурата обаче излизат прекомерно скъпо на страната. Например, през 2018 година някогашният министър на опазването на здравето в кабинета „ Борисов 1 ” Божидар Нанев осъди прокуратурата да му заплати 100 хиляди лева Сега и господин Даниел Митов се кани да съди страната.
А същинските нарушители – ще попитате? Е, тях по предписание никой не ги закача. Дали можем да чакаме нещо по-различно от основния прокурор господин Гешев, познавайки неговия жанр, а и репутацията на съветниците му господин Филчев и господин Мръчков?
Разследването в Мадрид продължава
Но да съм върнем към „ брюкселския документ ”. В него има един изключително любопитен акцент: потребността от незабавни ограничения, с цел да се предотврати прането на пари. „ Ефективността на осъществяването и използването на рамката за битка с изпирането на пари е лимитирана, а потреблението на финансово разузнаване е незадоволително ”, акцентират създателите на документа (стр. 9).
Можем да създадем връзка с следствието на прокуратурата в Мадрид, за което писа „ Ел Периодико ”: негов предмет е точно интернационална скица за пране на пари, в която (както се твърди) е забъркан и българският министър председател Борисов. Според „ Ел Периодико ” паричните потоци от схемата са отивали в Барселона, а основна роля в тях е имала манекенката Борислава Йовчева, посочена за интимна другарка на господин Борисов.
Разкритията на „ разжалвания ” олигарх Васил Божков-Черепа за далаверите на ръководещите в България не са изключително рискови за тях, тъй като предприемачът към този момент е под ударите на послушната българска прокуратура. Далеч по-притеснителни за върхушката могат да се окажат новините, които ще дойдат от Мадрид. Още повече, че те ще отекнат мощно в Европа.
 
Автор: Петър Чолаков, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР