Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за

...
Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за часове, но след това ще бъде саботиран и торпилиран

Механизмът за следствие на обвинител №1 ще бъде признат за часове, само че по-късно ще бъде саботиран и торпилиран. Това сподели юрист Михаил Екимджиев за " Фокус " във връзка законопроекта за правосъдната промяна и основаването на механизъм за следствие на основния прокурор.

" Законопроектът ще бъде признат безусловно за часове. 90 на 100 съм сигурен в това, само че със същата доза убеденост планувам, че той ще бъде саботиран и няма да проработи ", сподели той.

Екимджиев сподели, че Борисов е получил предложение от американското посолство да гласоподава " за " правосъдната промяна, с цел да не попадне неговото име в идващ лист на глоби по " Магнитски ".  

" Бойко Борисов чистосърдечно си призна, че за ден-два три пъти е ходил в посолството на Съединени американски щати и за този къс интервал той не е ходил за наслаждение или да закусва там, както Гешев беше в Белия дом – на молитвената закуска. На Борисов са направени, съгласно мен, както се употребява в един от обичаните му филми – за " Кръстникът ", предложение, на което не може да се откаже. От самопризнанието на Борисов пролича, че на него му е направено ултимативно предложение от страна на посолството, че в случай че този път законопроектът за следствие на основния прокурор не бъде подсилен от неговата партия, евентуално в идващия лист " Магнитски " към този момент напълно категорично ще разпознаем неговото корпулентно наличие ", сподели той.

Според юрист Екимджиев фигурирането на Владислав Горанов в последния лист " Магнитски " е бил намек към Бойко Борисов да поддържа правосъдната промяна. 

" Присъствието му към този момент то единствено личи, по този начин като холограма, пред почтения взор на Влади Горанов. И поради това безусловно за часове Борисов, а и неговата придворна партия от лакеи, си промени мнението. Както преди този момент бяха тръгнали да разискват напълно друг законопроект, импортиран от " Възраждане “, който планува актуалният заместител на Иван Гешев – Борислав Сарафов – да го проверява, Борисов съобщи изрично, че те ще поддържат законопроект, макар че той най-вероятно ще бъде разгласен за противоконституционен ", сподели още юристът. 

Адвокат Екимджиев счита, че законопроект за правосъдна промяна ще бъде прегледан, само че изрази песимизъм по отношение на ефективността му. Той изясни, че напускането на български прокурори от Европейската прокуратура е акт на опит за минимизиране на активността на Европейската прокуратура. 

" Ние ще имаме подобен законопроект и оттук насетне въпросът е до каква степен той ще може да бъде наведен в осъществяване, тъй като ние виждаме по какъв начин, примерно, нашата прокуратура, ръководена от Гешев, саботира активността на Европейската прокуратура. Ние видяхме по какъв начин български делегирани прокурори напущат Европейската прокуратура и съгласно мен това не става инцидентно, а това е един сюжет, умислен по този начин, че в България успеваемостта на Европейската прокуратура да бъде минимизирана ", изясни Екимджиев.

За случилото се с ареста на Велико Желев юрист Екимджиев счита, че Прокуратурата се е пробвала да се изпревари Европейската, с цел да не бъде разкрита информацията за злоупотребите, свързани със строителството на автомагистралите. 

" Видяхме и това, което се случи с шефа на " Хидрострой “ Велико Желев. Според мен това, което беше направено, е една процесуална гротеска от страна на прокуратурата по дело за лека телесна щета или насила да се изземват компютри и осведомителни системи. Според мен това беше направено от нашата прокуратура единствено с цел да бъде изпреварена Европейската прокуратура и скъпата информация от тези компютри за злоупотребите, за изчезналите сантиметри и дециметри от нашите автомагистрали да не стигне до Лаура Кьовеши. Така че чакам същия сюжет да се случи и при вероятно приемане на Закона за следствие на основния прокурор ", изясни той.

Веселка Иванова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР