Механизмът на ЕС за гражданска защита продължава да предоставя подкрепа

...
Механизмът на ЕС за гражданска защита продължава да предоставя подкрепа
Коментари Харесай

ЕС продължава да мобилизира помощ за борба с горските пожари

Механизмът на Европейски Съюз за гражданска отбрана продължава да дава поддръжка за подкрепяне на битката с невижданите горски пожари в Гърция и останалата част от Средиземноморието. По искане на Гърция, Северна Македония, Албания, Италия и Турция Европейският съюз към този момент оказа помощ за активизирането на 14 противопожарни самолета, 3 хеликоптера, към 1 300 спасители и 250 транспортни средства.

Само в Гърция понастоящем са ситуирани 9 самолета, близо 1000 пожарникари и 200 транспортни средства. Последните оферти за помощ през уикенда са от Франция, Германия, Полша, Австрия и Словакия, които изпращат наземни противопожарни екипи. Те ще се причислят към екипите, които към този момент работят в страната: наземни противопожарни единици от Кипър, Франция, Чехия и Румъния, както и самолети от Кипър, Швеция, Франция, Хърватия и Испания.

Това е в допълнение към помощта, която към този момент беше предоставена предходната седмица за подкрепяне на битката с горските пожари в Италия, Албания и Северна Македония:

- Два противопожарни самолета Canadair от Франция, които бяха изпратени в засегнатите региони в Италия.

- Два хеликоптера за подкрепяне на интервенции в Албания, които бяха изпратени от Чехия и Нидерландия.

- Сухопътни сили от Словения, България и Австрия, предостввени в помощ на Северна Македония. Румъния изпрати спомагателен аероплан в събота.

- Текущи, координирани от Европейски Съюз, противопожарни интервенции в Турция.

Освен това спътниците по програмата на Европейски Съюз „ Коперник “ за изключителни обстановки дават карти за оценка на вредите на засегнатите региони в Северна Македония и Гърция. Денонощният Координационен център за реагиране при изключителни обстановки поддържа постоянни контакти със съответните национални органи, с цел да следи от близко обстановката и да насочва помощта от Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР