Механизъм за определяне на брутната работна заплата като 50% от

...
Механизъм за определяне на брутната работна заплата като 50% от
Коментари Харесай

Минималната заплата става 50% от средната, но от 2024 г.

Механизъм за установяване на брутната работна заплата като 50% от междинната брутна за предходните 12 месеца на годината, като решението за това се взима от държавното управление на 1 септември в съответната година. Това одобриха депутатите от комисията по обществена политика в Народното събрание.

Социалната комисия прегледа общо четири оферти за повишение на МРЗ посредством промени в Кодекса на труда - това на Българска социалистическа партия за тя да не може да е по-малка от 50% от междинната брутна заплата за страната през предходните 12 месеца, а размерът й да се дефинира до 31 декември.

Подобно е настояването и на " Продължаваме промяната " - МРЗ да е 50% от междинната, като да се дефинира въз основа на данните на Национален статистически институт за предходните две тримесечия.

ГЕРБ-СДС пък оферират минималното възнаграждение да се дефинира до 1 септември въз основа на предходното 12-месечие.

Предложението на " Възраждане " пък е минималната заплата да се дефинира до 31 октомври на база още веднъж предходните 12 месеца, като не може да е по-ниска от минималната такава за предходната година.

Около 850-860 лв. варират в действителност предложенията, само че в нито един от законопроектите не е записано съответно число, а единствено вариации в методиката за установяване.  Законопроектът на Българска социалистическа партия към този момент бе признат на първо четене в пленарна зала, като останалите оферти бяха импортирани постфактум за оптимизиация на текстовете.

В същото време предходния четвъртък комисията по бюджет и финанси, която е водеща по държавната фискална рамка, обаче отхвърли да прегледа предложенията за увеличение на МРЗ на 850 лв. като част от законопроекта за Аргументът, който бе бележит от болшинството тогава - това всъщност съставлява писане на нов бюджет, а не продължение на сегашния, каквато е настоящата процедура. Същевременно пък служебният финансов министър Росица Велкова изрази мнение, че най-удачно е минималното възнаграждение да се увеличи на 770 лв. и то не от 1 януари 2023, а от началото на второто полугодие на идната година.
 Министерски съвет: 770 лева да е минималната заплата
Министерски съвет: 770 лева да е минималната заплата

Проектът на разпореждане е оповестен за публично разискване

" Трябва да се откри метод да се компенсира комулативната инфлация за предходната година от 25%. Този спор е, с цел да се компенсира загубата на покупателна дарба - данните сочат, че един служащ на минимална заплата би трябвало да работи шест и половина седмици повече годишно, с цел да има същата покупателна дарба, както преди 6 месеца. Ръстът на минималната заплата би трябвало да е с най-малко 16-17% ", посочи при започване на съвещанието Любослав Костов от КНСБ.

Не закъсня и отговорът от страна на бизнеса. Председателят на АИКБ Васил Велев, уточни че  растежът на инфлацията от началото на 2019 година до момента е 27%, колкото е и скокът на МРЗ. " За идната година прогнозите са за към 7% средногодишна инфлация, което значи, че минималната заплата би трябвало да стане 760 лв., с цел да покрием бъдещите инфлационни процеси. Трябва да се гледа и продуктивността на труда, която е повишена с 1,7 пъти за предходната година. В момента минималната заплата в България е най-висока в Европейски Съюз по отношение на брутния вътрешен артикул на глава от популацията, като сме в топ 3 по растеж ", изрече контрааргументите си той. Велев посочи още и различен резултат от административното повишение на възнагражденията - в доста райони МРЗ се приближава до междинната заплата, което пък резултирало в загуба на мотивация на хората, работещи по-квалифициран труд.
 Стартира надаването 770 или 850 лева за бъде МРЗ за 2023 година
Стартира надаването 770 или 850 лева за бъде МРЗ за 2023 година

МФ предизвести, че МРЗ от 850 лева отваря недостиг от 1 млрд.лв. на годишна база

В последните години брутната минимална работна заплата се е движила на равнища към 43-44% от междинната брутна такава, а в случай че предлагането на " Продължаваме промяната " този % ще бъде към 48-49% предвид на това, че лишава няколко месеца от създаването до приемането на бюджета, уточни националният представител от " Промяната " Искрен Арабаджиев.

" Автоматичното й установяване в бъдеще ще спести непотребното време, което сега губим, по този начин ще избегнем полемиките сред другите страни, по тази причина би трябвало да се обединим към един механизъм в бъдеще, който да е самостоятелен от другите политици ", добави той.

Бившият обществен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Деница Сачева пък изрази подготвеност партията й да поддържа предлагането на Политическа партия МРЗ да се дефинира на база предходните тримесечия, само че с категорично изискване - да се вземат поради с експлицитен текст в закона първите две тримесечия за календарната година. От партията на Борисов са подготвени да кажат " да " и на предлагането на Българска социалистическа партия и " Възраждане " равнищата на минимално заплащане да може да са по-ниски от предходната година. ГЕРБ оферират въпросните 850 лв. да са бруто , като в тях влизат разноските за налози и осигуровки на служащия.
 Ръст на минималната заплата гласоподаваха депутатите
Ръст на минималната заплата гласоподаваха депутатите

Левицата предложи тя да е по-малка от 50% от междинното заплащане за страната

" Възраждане " пък показаха поддръжка за предлагането на Българска социалистическа партия. " Остава народните представители кой от законопроектите да поддържат ", сподели Георги Георгиев от групировката.

Бруто или нето - това е въпросът.

Дали в измененията в трудовия кодекс да бъде записано категорично - " брутна минимална работна заплата " разпали спор сред народните представители от комисията. Да залегне " бруто " упорстват от ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", като получават и поддръжката за това от страна на Движение за права и свободи.

" Необяснимо е по какъв начин ще бъде одобрявана минималната брутна работна заплата. Тя се мени непрестанно според от това какви спомагателни хонорари взима човек върху минималната си заплата, заради което е невероятно да бъде избрана минимална брутна работна заплата ", изрази на собствен ред опасенията си заместник-министърът на труда и обществената политика Емил Мингов. " Не става дума да се подкрепи или не, би трябвало да се дефинира какво е брутна минимална работна заплата ", посочи още той.
 Повишаването на минималната заплата ще усили недостига с 1 милиард
Повишаването на минималната заплата ще усили недостига с 1 милиард

Финансовото ведомство чака решението за повишение на МРЗ да бъде дефинитивно официализирано

Предложението на ГЕРБ за включване на думата " бруто " обезсмисля всички старания на Българска социалистическа партия за повишение на приходите, посочи на собствен ред аленият водач Корнелия Нинова.

" Това предложение обезсмисля всички наши старания. Първо - каквото и да приемем, то остава за края на идната година, тъй като ГЕРБ оферират МРЗ да се дефинира до 1 септември. Второ - какво значи брутна. Това значи, че в нея се включва клас прослужено време. Приемаме, че МРЗ е 850 лв. - да вземем за пример служащ със стаж, който получава 250 лв. клас прослужено време, действително ще получава заплата от 600 лв., което е по-малко от в този момент. А един младеж, който занапред стартира работа, ще има минимална заплата 850 лв.. Нашата цел е да определим минималната заплата и над нея всеки да получава спомагателното си възнаграждение . Думичката " брутна " изобщо не е за подценяване, тя трансформира напълно концепцията ", аргументира се Нинова.

" Не предлагаме съответна цифра, а способ за установяване на минималната заплата. С това ваше предложение бламирате действителното покачване. (...) Освен клас прослужено време има и ексклузивен труд, нощен труд. Ако остане " бруто ", то значи, че един служащ може да го карат да работи изключително, а да получава същото " , добави на собствен ред съпартиецът й Георги Гьоков, ръководител на обществената комисия.

В последна сметка националните представителите одобриха и предлагането на Българска социалистическа партия, където " брутна заплата " не попада, по този начин и това на ГЕРБ, където бруто е изрично записано. Предстои текстовете да бъдат прегледани и вероятно обединени в пленарна зала.

Че не става дума за повишение на МРЗ от следващата година, а само за правене на законов механизъм, по който държавното управление от 1 септември следващата година да дефинира равнищата на минимално възнаграждение, удостовери и Деница Сачева след съвещанието на комисията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР