Механите из уличките на Истанбул са магнит за местни и

...
Механите из уличките на Истанбул са магнит за местни и
Коментари Харесай

Защо в Турция искат да забранят името механа

Механите из уличките на Истанбул са магнит за локални и туристи. Там хората се срещат на чаша ракъ, играят табла, споделят хрумвания и проблеми. Но заведенията са бодил в очите на властта, която желае да забрани името " кръчма ".

Механите са неразделна част от истанбулския пейзаж - сходно на Босфора, " Света София " и кулата Галата. Без тях животът в известните квартали Бейоглу, Кадъкьой и Бешикташ не би бил същият: там хората се срещат с другари, прекарват дългите летни вечери на терасите, играят табла, похапват турски мезета и пийват ракъ или " лъвско мляко ", както турците назовават анасоновата напитка поради цвета ѝ.

" Механите постоянно са били бодил в очите на ръководещите "

Сега обаче доста поданици на Истанбул се тревожат за бъдещето на механите. Не единствено поради пандемията, рестриктивните мерки и прецизните хигиенични условия, които основават съществени финансови провокации за притежателите на заведенията. А и поради една самодейност на турското държавно управление, която може да докара до затварянето на редица механи. Според вицепрезидента на Турция Фуат Октай, наименованията " кръчма ", " шиша бар " и " магазин за тютюн " би трябвало да бъдат неразрешени и повече да не се изписват върху табелите на обектите. Според Октай, тази мярка е наложителна в границите на " битката със зависимостите ".

Роденият в Истанбул създател и специалист по гастрономия Тан Моргюл е посветил доста от своите книги на истанбулската просвета на механите. Механите, изяснява той пред Дъждовни води, постоянно са били бодил в очите на ръководещите в Турция. " Още по византийско време Истанбул е бил град, в който са се срещали разнообразни цивилизации ", споделя Моргюл, който през днешния ден живее в Лондон. " Хората постоянно са се събирали на публични места като питейни зали и таверни. И в предишното там хората са се разсейвали от паниките си. " Но за властимащите те постоянно са били спорно място, споделя още Моргюл.

" От Византия до Османската империя - консерваторите в никакъв случай не са харесвали таверните. " Защото те са единствените места, където държавното управление няма въздействие, тъй като там хората се събират, обменят хрумвания и разискват проблеми, прибавя той. И френският публицист Оноре дьо Балзак е описал таверните като " Народното събрание на народа ", споделя Моргюл. " В Османската империя те са били забранявани нееднократно - точно заради тази причина. "

" Нашата просвета на механите е на път да изчезне ", споделя Хаки Каракоч, притежател на кръчма на известната улица Невизаде в квартал Бейоглу. Той не схваща новите планове на турското държавно управление, свързани с премахването на наименованията. Това ще усложни в допълнение и без друго сложното състояние, в което е изпаднал браншът, счита Каракоч. От няколко години насам държавното управление на Партията на справедливостта и развиването лимитира продажбата на алкохол и тютюневи произведения. Първоначално беше въведена възбрана на тютюнопушенето в затворени пространства. През 2013 година беше признат закон, който лимитира продажбата на алкохол в магазините след 22 часа. А цените на алкохола непрекъснато се повишаваха и това удари мъчително по джоба на гостите на механите: през 2010 една бутилка ракъ в турска кръчма е коствала 4,20 евро, а поради " алкохолния налог " през днешния ден към този момент 20,50 евро.

Турция се популяризира в чужбина с чаша ракъ

Дали възбраната на табелката " Механа " е ефикасна стъпка по пътя към предварителната защита? Много специалисти се съмняват в това. " Абсурдно е да се има вяра, че неналичието на табелка пред заведението ще накара подвластните да спрат да пият ", счита психологът Барис Гюркас. " Ако задачата на държавното управление в действителност беше да се бори със зависимостта, тогава първата стъпка щеше да бъде възстановяване на опазването на здравето ", изяснява той. Освен това е по-целесъобразно да се окаже психическа поддръжка на подвластните и хората с висок риск от пристрастяване.

Странно е и това: че потреблението на алкохол за локалните поданици се лимитира от ден на ден и повече, до момента в който турското Министерство на туризма продължава да популяризира ракъ пред чужденците. На уеб страницата " Go Turkey ", основан от министерството, предлагат на туристите да се насладят на турските мезета дружно с чаша ракъ. " Мезето не е просто за запълване на стомаха ", четем в уеб страницата. " Ако се наслаждавате в същото време и на чаша ракъ, всяко предястие ще придобие малко по-различен усет. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР