Меглена Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа, като изтъкна, че

...
Меглена Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа, като изтъкна, че
Коментари Харесай

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Меглена Плугчиева уличи Асен Василев в неистина, като посочи, че желанието му да продава държавна земя, с цел да закърпи бюджета, го има в преписка сред МФ и Министерство на земеделието и храните.

 

Продажбата на земя е закононарушение към страната, безапелационна бе някогашният посланик и някогашен зам.-министър на земеделието.

" Това е запас, с който се подсигурява национална сигурност, продоволствена политика. Това е безусловно неприемливо и граничи с държавна измяна. Би трябвало доста съществено всички парламентарни партии да оценят това неприемливо предложение и да го отхвърлят още в зародиш. Това е случка ", изригна в ефира на БНР Плугчиева.

 

Бюджетът не може да бъде предмет на случки, на голословни и некомпетентни хрумвания, подчерта Меглена Плугчиева, посланик и някогашен вицепремиер, отговарящ за асимилиране на европейските фондове (2005 - 2009 г.) и някогашен заместник-министър на земеделието.

  

Тя напомни, че при министъра на земеделието Мирослав Найденов в първия кабинет на Бойко Борисов е имало такива опити за продажба на терени от Държавния аграрен фонд, които са срещнали тогава огромен отпор, а сега поради сходни опити президентът предизвести, че може да наложи несъгласие на Бюджет 2024, на което финансовият министър Асен Василев отговори, че Румен Радев цитира подправена вест:

 

" Това са обстоятелства, това не са подправени вести. Това е тематика, която визира всеки един българин и не би трябвало да се позволява. Като някогашен зам.-министър на земеделието не желаех да допускам, че в този момент такова нещо се случва. Това е запас, с който се подсигурява национална сигурност, продоволствена политика. Това е безусловно неприемливо и граничи с държавна измяна. Би трябвало доста съществено всички парламентарни партии да оценят това неприемливо предложение и да го отхвърлят още в зародиш. Това е случка ".

 

По думите ѝ в последните 4 години бюджетът на страната се движи в " прекалено разходно перо ":

" Параметрите в Бюджет 2024 е с оптимистична прогноза за приходната част. Големият и сериозен въпрос е на какво се базира финансовият министър, с цел да заложи такава прогноза, откакто Европейска комисия разгласи за България стопански напредък от 1,8% ".

 

Според Меглена Плугчиева Асен Василев е позволил " груби неточности във връзка с вноската от пренос на газ с съветски генезис ":

" Когато е влошен имиджът на страната, да очакваш, че ще дойдат непознати вложители и това да докара до растеж на стопанската система, звучи несериозно! Когато порастват заплатите в страната, те би трябвало да бъдат съпоставими с нарастване на продуктивността на българската стопанска система, а се оказва, че и там ножицата се отваря ".

 

Демографската политика е загърбена в бюджета за идната година, изрично посочи Плугчиева, която подложи на остра и аргументирана рецензия импортирания от Асен Василев бюджет за 2024.

 

Припомняме, през вчерашния ден още един някогашен министър на замедерието и сегашен ръководител на земеделската комисия Десислава Танева също уличи Асен Василев в неистина като описа по какъв начин депутати за разбрали за концепцията му да продава държавна земя. 

" Не е имало спор в Народното събрание по концепцията на Асен Василев да обезпечи в бюджета 340 млн. лева след продажба на 20% от държавните земи. При нас имаше спор по Бюджет 2024 и чуване на министъра на земеделието по доста тематики, които бяха сложени от разнообразни групи аграрни стопани. В хода на това чуване една от точката беше позицията на Министерство на земеделието и храните по бюджета. Подкрепата за земеделския бранш е основен фактор. На това чуване от получените материали за него по точката за позицията на министерството излиза наяве, че е имало и се води спор сред МФ и Министерство на земеделието и храните във връзка обмисляне продажба на Държавен аграрен фонд и обмисляне на 340 млн. лева доход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило ", уточни Танева.

 Става дума за продажбата на близо 700 хиляди дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лева би следвало да се получат, откакто тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове.

 Според Танева планираните 340 млн. лева доход от близо 700 хиляди дка държавни земи против поименни компенсационни бонове са планирани числа, а получената сума може да бъде и по-висока.

" Предлагане на земеделска земя към този момент няма в България, пазарът е сложен, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като размери към момента най-вече ги има страната. Интерес би имало голям и могат да влязат даже и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета ", означи Танева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР