Мегапроектът на за строеж на завод за изгаряне на отпадъци

...
Мегапроектът на за строеж на завод за изгаряне на отпадъци
Коментари Харесай

ДБ: Мегапроектът на ГЕРБ за завод за горене на отпадъци в София се провали

Мегапроектът на за градеж на цех за изгаряне на боклуци в центъра на София се провали, откакто публичната поръчка за създаване на инсинератора беше прекъсната. Това се споделя в прессъобщение на " " (ДБ), в което се цитира мнението на Бойко Димитров, общински консултант и член на управлението на “Да, България ”.

От взаимен брифинг през днешния ден на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и кмета на София Йорданка Фандъкова стана известно, че със средства по Оперативната стратегия " Околна среда “ планът за финансиране на " Топлофикация - София “ за изгаряне на RDF няма да се извърши. Става дума за планиране и създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF - трета фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столичната община.

От Демократична България напомнят, че от дълго време са предизвестили, че строителството на цех за изгаряне на боклуци в центъра на София е нездравословен и непотребен план.

В сряда вечерта “Топлофикация София ” разгласява решение за преустановяване на процедурата, като логически свършек на многократни обжалвания и правосъдни каузи, откакто най-после остана единствено един позволен претендент, се показва в текста.

Процедурата дава опция за обжалване на решението на “Топлофикация ”, само че това ще забави още процеса и ще значи 100 % загуба на европейското финансиране, съгласно Демократична България. От групировката означават също, че още през 2018 година са инициирали подписка за локален референдум, само че предходният общински съвет я е пренебрегнал. След това общинските съветници на Демократична България предложиха различен референдум, в който жителите да решат дали желаят да горят боклуците си и след това да ги дишат - ГЕРБ- още веднъж отхвърлиха предлагането, се споделя в прессъобщението. 

" Още при възлагането на публичната поръчка през 2021 година “Демократична България ” уточни, че тя е обречена, заради неточности в нея, както се и случи. Комисията избра за реализатор обединяване към " Микс констракшън “, в което вземат участие с изключение на българската компания, по този начин и турска, и три китайски. След обжалване Върховният административен съд постанови, че това обединяване не дава отговор на критериите, които се изискват от претендентите. Съответно остана единствено един позволен участник - Богомил Манчев и синът му през компанията им " Джи Си Ар “ ", пишат от Демократична България. 

“Упорството на ГЕРБ- да пазят този провален план докара до шест пропилени години за града ни и загуба на голям финансов запас. Към сметката прибавяме още 300 млн. лева, с които София построи другия цех за произвеждане на RDF и стотиците милиони, които плащаме на няколко добре познати играча в публичните поръчки, с цел да извозват боклука ни. Тези изхвърлени напразно средства трябваше да използваме за смяна на целия развой по сметосъбирането и можехме от дълго време да сме почнали да разделяме, преработваме и използваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите фабрики или да ги зариваме в сметищата на Враждебна и Челопечене ”, разяснява Симеон Ставрев, представен от пресцентъра на Демократична България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР