Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на

...
Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на
Коментари Харесай

“Демократична България”: Заводът на ГЕРБ за горене на боклуци в София катастрофира

Мегапроектът на ГЕРБ за градеж на цех за изгаряне на боклуци в центъра на София се провали, откакто публичната поръчка за създаване на инсинератора беше прекъсната. За това осведомят от пресцентъра на „ Демократична България “. “Топлофикация София” разгласява решение за преустановяване на процедурата в сряда вечерта като логически свършек на многократни обжалвания и правосъдни каузи, откакто най-после остана единствено един позволен претендент.

“От ”Демократична България” от дълго време предупреждавахме, че построяването на Завод за изгаряне на боклуци в центъра на София е нездравословен и непотребен план. И към този момент имаме доказателство за неуспеха на това неразбирателство, гневно защитавано от ГЕРБ-СДС”, разяснява Бойко Димитров, общински консултант и член на управлението на “Да, България”.

Процедурата дава опция за обжалване на решението на “Топлофикация”, само че това ще забави още процеса и ще значи 100% загуба на европейското финансиране. А неналичието на финансиране значи също завършек на изгарянето на отпадък на 2 км от центъра на София.

Още през 2018 година партията инициира подписка за локален референдум, само че предходният общински съвет я пренебрегва. След това Общинските съветници на Демократична България предложиха различен референдум, в който жителите да решат дали желаят да горят боклуците си и след това да ги дишат. ГЕРБ-СДС още веднъж отхвърлиха предлагането.

Още при възлагането на публичната поръчка през 2021 година “Демократична България” уточни, че тя е обречена заради неточности в нея, както се и случи. Комисията избра за реализатор обединяване към „ Микс констракшън “, в което вземат участие с изключение на българската компания, по този начин и турска, и три китайски. След обжалване Върховният административен съд постанови, че това обединяване не дава отговор на критериите, които се изискват от претендентите. Съответно остана единствено един позволен участник - Богомил Манчев и сина му през компанията им „ Джи Си Ар “.

“Упорството на ГЕРБ-СДС да пазят този провален план докара до 6 пропилени години за града ни и загуба на голям финансов запас. Към сметката прибавяме още 300 млн. лева, с които София построи другия цех за произвеждане на RDF и стотиците милиони, които плащаме на няколко добре познати играча в публичните поръчки, с цел да извозват боклука ни. Тези изхвърлени напразно средства трябваше да използваме за смяна на целия развой по сметосъбирането и можехме от дълго време да сме почнали да разделяме, преработваме и използваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите фабрики или да ги зариваме в сметищата на Враждебна и Челопечене”, разяснява Симеон Ставрев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР