Мегаполисът Истанбул, който свързва Европа с Азия, тези дни пъстрее

...
Мегаполисът Истанбул, който свързва Европа с Азия, тези дни пъстрее
Коментари Харесай

8 милиона лалета и пролетни цветя разцъфнаха в Истанбул за тазгодишния празник на лалетата

Мегаполисът Истанбул, който свързва Европа с Азия, тези дни пъстрее от разцъфнали пролетни цветя. Многобройните лалета, зюмбюли, нарциси, мускари, които разцъфнаха в парковете и градините на града, основават красива цветна приказност.

За празника на лалетата, един от обичайните цветни празници на града, който се отбелязва през целия месец април, са засадени към 8 млн. лалета и пролетни цветя, осведомиха на уеб страницата на Дирекцията за паркове, градини и зелени площи към Истанбулската огромна община.

158 типа лалета, 7 типа зюмбюли, 8 типа нарциси и мускари, ще посрещат жителите на Истанбул този месец.

Живописният парк " Емирган Коруси ", от който се открива впечатляваща панорама към Босфора, площадът " Султанахмед ", паркът " Гьозтепе " на азиатския бряг, " Хидив корусу ", където се организират другите атракции на фестивала на лалетата, са цветна приказност.

На посетителите се оферират разнообразни атракции, музика и танци, ателиета, литературни четения. Любими реализатори и градски оркестри изнасят концерти на откритите естради в парковете.

Фестивалът на лалето в Истанбул се провежда от 2006 година

Лалето е един от знаците на града и има значимо място в историята на Турция. Епохата на лалето (лале деври) се назовава интервалът към края на 18-и век, когато в Османската империя бележат напредък музиката, поезията, културата, а западни интелектуалци от ден на ден насочват взор към османската просвета, обичай и обичаи.

Лалета като детайл са изобразени на плочките в джамиите и дворците, в керамични и текстилни дизайни, по улиците и графитите. Лалето е знак и на огромната община на Истанбул.

На локалните избори на 31 март за повторно кметът Екрем Имамоглу завоюва кметския пост с мандат от 5 години с гласовете на над 4 млн. гласоподаватели. За повторно в историята на Турция кметският пост на Истанбул бе извоюван от учредената от Ататюрк Народнорепубликанския партия. Този акцент доминира и в деянията на тазгодишния празник на лалетата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР