Меган Маркъл успя да промени представите за раса и родова

...
Меган Маркъл успя да промени представите за раса и родова
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Меган Маркъл

Меган Маркъл съумя да промени визиите за раса и родова принадлежност и направи пробив в непристъпната британска кралска цитадела.

Тя не се поколеба да наруши писани и неписани правила в името освен на личния си, само че и на фамилния си комфорт и благополучие.

„ Черната принцеса “ накара всяко момиче по света да повярва в фантазиите и силата на любовта. Днес Меган Маркъл чества рожден ден, а забавните обстоятелства към живота ѝ чакат да бъдат прочетени.

 10 любопитни обстоятелството за Меган Маркъл
Снимка: Christopher Macsurak/CC BY 2.0

1. Корените

Майка ѝ е афроамериканка, потомка на плебеи на памуковите плантации в Джорджия, шивачи, прислужници и учители. Баща ѝ е с холандски, британски и ирландски корени. Някои настояват, че тя има роднинска връзка с Уилям Шекспир. Други, че е потомка на крал Едуард III и двамата с Хари са 17-ти братовчеди.

2. Родителите

A post shared by COSAS Perú (@cosasperu)

Бащата – Томас Маркъл, е осветител, който работи в доста известни продукции, измежду които и известния ситком “Женени с деца ”. Двукратен притежател на премия “Еми ” и татко на две деца – наследник и щерка от предходен брак. Майката – Дория Рагланд, е обществен служащ и инструктор по йога.

3. Раждането

Рейчъл Меган Маркъл се ражда на 4 август 1981 година в Лос Анджелис. Кожата ѝ е светла и единствената ѝ връзка с негроидната раса е ситно къдравата коса. Хората постоянно считали майка ѝ за нейна гледачка и злословели затова. Томас и Дория се развеждат, когато детето им е на 6 години.

4. Името

A post shared by Meghan Markle (@meghan_markle_page)

Цялото семейство на Рейчъл я назовава “Мег ” от дребна. Може би тъкмо поради това тя избира да се разкрие пред света с второто си име и точно с него да стане известна. “Цветенце ” пък е галеното послание на майка ѝ към нея.

5. Рекламата

Когато Меган е единствено на 11 години, съумява да промени сексистка реклама за препарат за миене на съдове “Ivory Soap ”. Лошо усещане ѝ прави слоганът на рекламата: “Жените в цяла Америка се борят с мазни чинии и тигани ”. Решава, че не е вярно мястото на дамата да бъде само в кухнята и децата да порастват с мисълта, че майката прави всичко.

Пише писма до производителя, до юриста по цивилен права Глория Алред, до Хилъри Клинтън, която тогава е Първата дама на Съединени американски щати и до водещата на детската новинарска стратегия на “Nick News ” Линда Елебри. В резултат на нейното писмо компанията трансформира рекламата, замествайки “жените ” с “хората ”, а Меган става дипломат на Организация на обединените нации.

6. Другите занимания

A post shared by Ms.MeghanMarkle_forever (@ms.meghanmarkle_forever)

От дребна се занимава интензивно с филантропична активност. Благотворителните дела, за които се бори, са равенството на половете, образованието на девойките, стигмата на менструацията. Преди да стане известна и до момента в който се явява на кастинги за филми, Меган е калиграф на свободна процедура и изписва ръчно сватбени предложения. В един миг даже преподава изкуството за изписване на буквите.

Нейно дело са шрифтовете, с който са изписани поканите за сватбата на артиста Робин Тик и актрисата Пола Патън през 2005 година, част от празничната преписка на Dolce & Gabbana и поканите за личната ѝ женитба с Хари през 2018 година. За малко се е занимавала с подвързване на книги. Поддържала е личен блог – “The Tig ”, в който споделя практични препоръки и готварски предписания. Големият ѝ пpобив на телевизионния екpан е като едно от девойките с куфарчетата в американското предаване “Сделка или не ” през 2006 година.

7. Киното

Добива най-голяма известност с ролята си в сериала “Костюмари ” и в продължение на 7 години е в облика на сътрудника в адвокатска адвокатска фирма Рейчъл Зейн. Но това надалеч не изчерпва появите ѝ в киното. През 2002 година получава първата си роля в сериала “Централна болница ”, където играе симпатичната здравна сестра Джил.

През 2005 година изиграва 31 секунди във кино лентата “Почти обич ”. Тя е привлекателна дама в самолета, в който се качва основният воин, изигран от Аштън Кътчър. През 2006 година се появява в един от епизодите на сериала “От мястото на престъплението ”. Там е сексапилна камериерка на име Вероника Перес, която става главен обвинен след жестокото ликвидиране на един от някогашните ѝ работодатели.

Пак през 2006 година се появява в една от сериите на “Войната къщи ”. Там е млада комерсиална представителка, която търси сътрудник за самотната си майка. В римейка на сериала “Среднощен ездач ” от 2009 година, влиза в ролята на Ани Ортиз – редови войник в армията, която се включва в локалния военен клуб, с цел да отмъсти за гибелта на собствен другар. През 2011 година се появява за 30 секунди в комедията “Шефове гадняри “. През 2012 година изиграва спяща хубавица в сериала “Касъл ”, като нейната героиня е килърката.

През 2014 година играе в комедията “Когато летят искри ”. Тя е амбициозната млада журналистка Ейми Петерсън, напуснала родния си град, с цел да направи кариера в Чикаго. През 2015 година изиграва основна роля във кино лентата „ Асоциални “, където е привлекателната манекенка Кирстен – приятелката на основния воин. През 2016 година влиза в основната роля във кино лентата „ Наръчник по ухажване “. Героинята ѝ е сполучлива бизнес дама, която е нещастна в любовта и търси идеалния мъж по своя справочник.

8. Първият брак

A post shared by Woman’s Day Magazine Australia (@womansdayaus)

Първият брак на Меган Маркъл трае единствено две години, само че връзката ѝ с Тревър Енгелсън стартира седем години по-рано. Актрисата и филмовият продуцент се срещат през 2004 година. Сватбата им е през 2011 година в Ямайка, продължава четири дни, а гостите са над 100. Малко след узаконяването на връзката им, връзките сред тях стартират да се утежняват. Работата им се оказва спънка за любовта им. Развеждат се през 2013 година по избор на Меган, акцентирайки като причина “непреодолими разлики в характерите ”.

9. Вторият брак

A post shared by @archielilibet

Актрисата и принц Хари се срещат в Торонто през 2016 година на среща “на сляпо ”, уредена им от тяхна обща другарка. Тя е с три години по-голяма от него, само че това въобще не е спънка за любовта им. През ноември 2017 година се сгодяват, а на 19 май 2018 година се женят. На сватбата са поканени 600 души, 2640 души следят идването на булката и младоженеца в Уиндзор, а над 100 000 души се събират по улиците, с цел да видят кралската двойка. На 6 май 2019 година се ражда синът им Арчи, а на 4 юни 2021 година – щерка им Лилибет Даяна.

10. Меган и Короната

A post shared by Ms.MeghanMarkle_forever (@ms.meghanmarkle_forever)

Меган е първият американски жител, който влиза в английското кралско семейство от 1936 година насам. Тя е вторият човек от смесена раса, който подписва брак с член от английския кралски двор след Кейт Мидълтън. Със сватбата ѝ с Хари тя става най-възрастната младоженка в историята на английския кралски двор при първи брак на английски престолонаследник.

Пълната ѝ купа след сватбата с Хари е Нейно кралско височество херцогиня на Съсекс, графиня на Дъмбартън и баронеса Килкил. Втората и третата се употребяват в Шотландия и Северна Ирландия. Въпреки това тя и брачният партньор ѝ се отхвърлиха от всички права, отговорности и трофеи, свързани с Короната.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР