Мега IPO на Arm може да е точно зад ъгъла, година след като най-голямата сделка за чипове в историята се разпадна

...
Горещо очакваното IPO за компания, която проектира чипове за 99%
Коментари Харесай

Горещо очакваното IPO за компания, която проектира чипове за 99% от смартфоните в света, е точно зад ъгъла, след като в понеделник подаде документи, за да стане публична.

Arm е британска технологична компания, която проектира мощни микрочипове за телефони и таблети и ги лицензира на производители на процесори, включително Apple и Samsung. Компанията беше публична до 2016 г., когато японската Softbank я купи за 32 милиарда долара.

Softbank се опита да прехвърли Arm на Nvidia за 40 милиарда долара, което би било най-голямата сделка за чипове на всички времена. Но глобалните антитръстови регулатори сложиха край на това и сделката се разпадна през февруари 2022 г.

Arm беше гореща стока от десетилетия, когато бизнесът със смартфони процъфтяваше. Но продажбите на смартфони напоследък намаляха, тъй като клиентите избраха да запазят телефоните си за по-дълго време, а новите технически функции станаха по-малко привлекателни за потребителите.

В своята регулаторна документация компанията заяви, че продажбите са спаднали с 1% до 2,7 милиарда долара през годината, приключила на 31 март 2023 г. През следващото тримесечие, което приключи през юни, продажбите са паднали с 2,5%.

Все пак Arm предизвика интереса на технологичните инвеститори, които искат да хванат вълната на AI. Изпълнителният директор на Softbank Масайоши Сон рекламира Arm като компания за изкуствен интелект, която може да има „експоненциален растеж“. Той обеща услуги, подобни на ChatGPT, в крайна сметка ще бъдат предлагани на машини, проектирани от Arm.

В своето IPO подаване Arm каза, че компанията „ще бъде централна“ за прехода към AI.

„Процесорите на Arm вече управляват AI и [машинно обучение] работни натоварвания в милиарди устройства, включително смартфони, фотоапарати, цифрови телевизори, автомобили и облачни центрове за данни“, казаха от компанията. „В нововъзникващата област на големи езикови модели, генеративен AI и автономно шофиране, ще има повишен акцент върху ускорението с ниска мощност на тези алгоритми.“

Но обещанията на Son and Arm за AI може да надценяват потенциала на компанията, поне донякъде. Чипове, базирани на ръка, се появиха в някои джаджи извън смартфоните и таблетите, като сървъри, които са по-малко енергоемки. Но Arm каза, че не произвежда AI чипове и не е пряк конкурент на Nvidia и други, които правят чипове, които са специално създадени за AI. Акциите на Nvidia експлодираха с повече от 200% тази година.

Arm не посочи броя на акциите, които планира да продаде, така че оценката все още не може да бъде определена. Но Ройтерс съобщи, че Softbank се стреми да удвои инвестициите си от преди седем години с оценка от 60 до 70 милиарда долара за Arm, когато IPO-то, вероятно следващия месец.

Softbank също тази седмица купи 25% дял в Arm, който не притежаваше директно, но който беше държан от Saudi Vision Fund, който Softbank управлява. Тази покупка оцени Arm на 64 милиарда долара, според Financial Times.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР