Медузите са в състояние да усещат океанските течения и активно

...
Медузите са в състояние да усещат океанските течения и активно
Коментари Харесай

Медузите усещат океанските течения и активно плуват срещу тях

Медузите са в положение да усещат океанските течения и интензивно да плуват против тях, показва проучване, представено от BBC News.

Проучването може да помогне на учените да схванат по какъв начин медузите се събират в пасажи. Тези пасажи се състоят от стотици, а от време на време и милиони медузи и могат да се движат дружно месеци наред. Засега остава неразбираемо по какъв начин тъкмо морските създания усещат измененията във водата, се показва в научния отчет, оповестен в журнала Current Biology.

Изследователите са сложили устройства, измерващи ускорението и ориентацията на тялото на 18 огромни медузи в Бискайския залив във Франция.

" Поставянето на устройствата беше извънредно елементарно. Учените завързаха кабела към едно от пипалата на медузите. Отне ни единствено секунди, а устройствата могат да останат по този начин за неопределен срок ", изясни ръководителят на изследването проф. Грийм Хейс от Университета Дикин в Австралия. Наред с това екипът е използвал плаващи датчици, с цел да следи и мери океанските течения.

Изследователите са открили, че медузите могат да плуват против течението, явно реагирайки против носещата мощ на океана. При втората фаза на проучването екипът е употребявал събраните данни, с цел да сътвори реалистични симулации на придвижването на откъс от медузи. Симулациите са посочили, че " дейното и ориентирано плуване оказва помощ за поддържане на пасажите ".

" Разполагайки с тези знания, бихме могли да предвиждаме динамичността на пасажите от медузи ", споделя проф. Хейс. Крайната цел на плана е възстановяване на метода за предсказание на образуването на групи от медузи, което се среща все по-често в последното десетилетие и нерядко попречва риболова.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР