Медоносните пчели, заедно с други насекоми-опрашители, са сред най-засегнатите от

...
Медоносните пчели, заедно с други насекоми-опрашители, са сред най-засегнатите от
Коментари Харесай

Учени у нас алармират за последиците от измирането на пчелите

„ Медоносните пчели, дружно с други насекоми-опрашители, са измежду най-засегнатите от замърсяването с пестициди. От 3% през 2017 година, смъртността им нараства до 21% през 2021 година

Това се дължи на неправилното използване на препаратите за растителна отбрана, които - с изключение на директна гибел за пчелите, предизвикват и провали върху репродуктивната система на търтеите “. Това съобщи пред БГНЕС проф. Евгения Н. Иванова от катедра „ Биология на развиването “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Проф. Иванова посочи, че става въпрос за региони, в които главно се отглежда рапица, слънчоглед и овощни насаждения.

„ Нашите изследвания за интервал от пет години демонстрират една смущаваща наклонност към увеличение на смъртността на медоносните пчели – от 2-3% през 2017-2018 година до съвсем 21% за 2021-2022 година “, изясни проф. Евгения Иванова.

„ Ако търсим връзка сред пестицидите и смъртността на медоносните пчели, можем да кажем, че тя е в две направления: неправилното използване на препаратите за растителна отбрана, които могат да доведат до бърза и всеобща гибел – такива случаи са регистрирани през 2021 година за някои пчелини на територията на Сливенска област – 90%, в Старозагорско – над 70%, и други

Хроничното замърсяване с пестицидни останки, което повлиява отрицателно репродуктивните качества “, акцентира преподавателят в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Това слага и някои съществени опасности пред пчеларския бранш.

„ Първата категория опасности е обвързвана с желанието на някои пчелари да отглеждат на територията на нашата страна пчели с непознат генезис. Чрез импорт на пчелни майки, закупени от чужбина и посредством потомството им се замърсява генетичният фонд на локалните за България медоносни пчели.

Това крие огромен риск, тъй като по този метод се трансформират адаптивните качества на българска пчела. Българското законодателство не разрешава вноса и развъждането на непознати по генезис пчели в страната. Вторият риск е обвързван с неправилното потребление на пестицидите.

Необходими са взаимни старания от страна на пчелари, земеделци, научни служащи и национални институции за разрешаването на този проблем “, посочи проф. Евгения Н. Иванова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР