Медийната организация Репортери без граници (RSF) обяви началото на пакет

...
Медийната организация Репортери без граници (RSF) обяви началото на пакет
Коментари Харесай

Репортери без граници“ пуска рускоезични сателитни канали за новини - проект Свобода

Медийната организация " Репортери без граници " (RSF) разгласи началото на пакет от сателитни новинарски канали, предопределени за Русия, като огромна част от тях са основани от съветски публицисти, принудени да изоставен страната след нашествието на Москва в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Сателитният план " Свобода " - " явно не е агитация против пропагандата ", съобщи генералният секретар на RSF Кристоф Делоар по време на събитие в Европейския парламент в Брюксел, с което бе открит стартът.

" Това е самостоятелна публицистика - изнесена от демократични страни към хора, живеещи в страни с тираничен режим ", сподели той.

Делоар съобщи, че сателитният пакет има капацитет да доближи до 4,5 милиона семейства в Русия, снабдени със сателитни антени. Той съобщи, че предаванията ще бъдат " сигурни и надеждни ".

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова приветства самодейността като предизвикателство към акциите за дезинформация както в Русия, по този начин и отвън нея.

" Ние се провалихме в тази осведомителна война. Не съм щастлива да го кажа. " - уточни тя, напомняйки за " нападателните информационни " тактики на Москва, които приспособяват дезинформацията към всяка страна, към която е ориентирана.

" Някои от тях са общи, само че доста разнообразни разкази просто злоупотребяват с уязвимостта на обществото и историческите трендове и езиковата непосредственост ", сподели тя.

Промоутърите на плана " Сателит на Свободата " обявиха, че той ще даде на рускоезичната публика в Русия и в прилежащите страни достъп до публицистика, " способна да приказва за военните закононарушения ", които Русия прави в Украйна.

Забележително е, че за разлика от медиите в Русия, те ще бъдат свободни от съветските вътрешни закони, които изискват войната в Украйна да бъде наричана единствено " специфична военна интервенция " под опасността от наказателна отговорност.

Деветте канала, измежду които и тези, продуцирани от Радио " Сахаров " и " Нова газета Европа ", ще бъдат ситуирани на основаната във Франция мрежа от спътници Hotbird на Eutelsat.

Планира се по-късно предлагането да се разшири до 25 канала, съобщи RSF, която финансира начинанието. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР