Медиците от над 20 общински болници излязоха на символични протести

...
Медиците от над 20 общински болници излязоха на символични протести
Коментари Харесай

Медиците от МБАЛ Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица подкрепиха протеста за промени в общинското здравеопазване



Медиците от над 20 общински лечебни заведения излязоха на алегорични митинги с гледище да си получат парите от надлимитна активност, както и да се усилят сумите по клиничните пътеки. Протестът беше подсилен и от втората по величина в страната общинска болница – тази в Горна Оряховица. Медиците от многопрофилната болница „ Св. Иван Рилски “ се надяват гласът им да бъде чут, само че не виждат светлина в тунела.

120 хиляди лв. са парите, които болничното заведение в Горна Оряховица чака от Здравната каса за осъществена надлимитна активност през предходната година. С толкоз са се нараснали задълженията на второто по величина у нас общинско лечебното заведение и към този момент са близо 1 милион лв. за медикаменти, консумативи и сила. За в този момент, кредитори не са запорирали сметките на болничното заведение, само че трябват промени, изключително в клиничните пътеки, съобщи шефът доктор Иван Иванов :

Имаме проект за разсрочено заплащане с най-големите кредитори, който съблюдаваме. Всеки месец това основава съществени напрежения в нашата активност. Очаквам да ни чуят, извънредно време е да ни чуят, имам вяра, че ще ни чуят, тъй като в последна сметка общинските лечебни заведения са в основата на болничното опазване на здравето в България, тъй като на нас ни връщат пациенти от регионални и други лечебни заведения, откакто схванат, че са неосигурени. Ние просто сме длъжни да ги приемем, ние не можем да ги върнем.

Малко над 200 лекари и медицински сестри работят в общинската болница „ Св. Иван рилски “ в Горна Оряховица. Казват, че единствената добра вест, е че най-малко постоянно си получават заплатите, които обаче по думите им са мизерни. Според доктор Марин Маринов от Първо вътрешно поделение главният проблем е финансов:

Не заплащат задоволително пари на лекарите, смешно малко. Циганите имат повече пари и служителите на реда имат повече пари. Това не е естествена страна. Естествено, че има излаз в случай, че има 4 милиарда за болнично опазване на здравето. 

Наташа Шишкова е здравна сестра от 35 години. Според нея рецесията в опазването на здравето се задълбочава:

Няма пари за опазването на здравето. Нали го виждаме заплатите какви са ни, болните какъв брой са доста, усилват се непрекъснато. Какви пари в края на месеца носите у дома? Основната ми е 530. Като се постави трудовият стаж и удръжките – 500-550. 

Превърнаха ни в писарушки, а не в лекари, разяснява доктор Атанас Атанасов , шеф на единственото във Великотърновска област поделение „ Уши, нос, гърло “, което се намира в горнооряховската общинска болница. Д-р Атанасов има 27 години трудов стаж:

Времето за интервенции е задоволително, само че времето за писане е доста повече. За какво настоявате страната да ви чуе? Първо, което настояваме, е би трябвало да бъдат изменени пътеките. Не може от 2006 година да не са променяни пътеките. Работим със едни и същи цени по 400 лв.. Отпадат пътеки, а ние в края на краищата сме си свършили работата. Последният път отпадна пътека за човек, който беше с толкоз тежко кървене. Кървене ли би трябвало да стопираме или да гледаме, че подписът на лекуващия доктор го няма?!

Здравеопазването в общинските лечебни заведения е положително, споделят пациентите, които поддържаха символичния митинг на медиците.
Пациенти и медици чакат дали след митинга държавните грижи още веднъж ще са палиативни или ще се пристъпи към съществено лекуване на проблемите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР