Медиците не могат да си обяснят феномена, подозират връзка с

...
Медиците не могат да си обяснят феномена, подозират връзка с
Коментари Харесай

Бум на неестествена смърт сред бодибилдърите. Какво се случва?

Медиците не могат да си обяснят феномена, подозират връзка с Коронавирус
Мистерия. Това е най-често срещаната дума по медиите в последните 2 години, що се касае до непредвидена гибел на професионални бодибилдъри.

Всички данни сочат за пик на съдбовните случаи, които обаче остават неразгадани. Просто тъй като професионалните културисти издъхват от инфаркти, макар че преди това нищо не подсказва за сходна развръзка.

Бумът стартира през 2022 година, когато от неестествена гибел почиват 36 бодибилдъри - безспорен връх. През идната година те са общо 32-ма. И в двете статистики данните са както за мъже, по този начин и за дами, като се включват и състезатели по силов трибой.

Почти всички от тях умират след неочакван сърдечен удар - най-често в съня им, освен това - в разцвета на силите. Изключително необичайно, тъй като никой от тях не се е оплаквал от проблеми със сърцето, а на наложителните медицински прегледи всичко е било обикновено.

За тежкия проблем се заприказва за първи път преди две години, когато умря първенецът на Индия Джирдж Дахия. При него въпросът е още по-странен - откакто почувства болежка в гърдите, той съумява да стигне до болничното заведение. Там диагнозата е остра сърдечна недостатъчност и след часове той издъхва.

Само месец по-късно умира и първенецът на Индия по бодибилдър при младежите - Сайед Аян, който е единствено на 23 години.

След това на 29 години от инсулт умря бразилският първенец Кристиан Фигередо.

Вниманието на медиите прикова загадъчната смърт на Рейчъл Чейс, която имаше милион и половина почитатели в обществените мрежи. Тя си отиде след сърдечен удар, оставяйки 5 деца.

Черната серия при дамите продължи Ашли Гиърхарт, която умря на 37 години от инфаркт в съня си. Британските медии незабавно подхванаха случая, което спомогна за повишение на интереса към черната наклонност.

Безспорно най-популярният и емблематичен случай обаче е с 44-годишния Седрик Макмилън. Паралелно с кариерата си на бодибилдър той бе и инструктор по физическа подготовка в американската войска, както и близък другар на Арнолд Шварценегер.
 Getty Images
Това са единствено най-известните случаи, които обаче бяха задоволителни, с цел да всеят суматоха измежду професионалните бодибилдъри. Както и да провокират интереса на медиците, към този миг обаче - без необикновен триумф.

И макар че на мнозина може да им се стори като доктрина на интрига, редица медицински издания излязоха с съмнение (недоказано по безапелационен начин), че повода може да се крие в пандемията от Коронавирус. И по-конкретно - във имунизациите.

Според редици уважавани спортни медици е допустимо имунизациите да реагират на част от питателните добавки, които бодибилдърите употребяват. Просто при тях количествата от медикаментите са в пъти повече, като занапред би трябвало да се потвърди по чисто химичен път сходна реакция.

Според други - повода не е във имунизациите, а в следствията от прекарания Коронавирус. Въпреки че е трудно да се дадат публични данни, към 80 % от неестествено умрелите силови спортисти са се сблъскали преди този момент с ковид.

Към момента спортната медицина към момента не може да излезе с изрично мнение, а въпросите не престават да са повече от отговорите. Факт е обаче, че данните в международен мащаб са извънредно притеснителни, като единственото, което бодибилдърите получават като съвет, е да се подлагат на редовни проби и проучвания.

Нещо, което обаче и срещналите се с инфаркта и инсулта са правели, без това да им е помогнало...
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР