Медиците на първа линия за борба с коронавируса - лекари,

...
Медиците на първа линия за борба с коронавируса - лекари,
Коментари Харесай

Лекари от цял свят: Пандемията от дезинформация е по-страшна от COVID-19

Медиците на първа линия за битка с ковид - лекари, медицински сестри, експерти и здравни специалисти от целия свят към този момент се сблъскват освен с световната пандемия и последствията от нея, само че и с световната инфодемия, която популяризира дезинформацията по-бързо от вирус. А той заплашва живота на хората по целия свят, като последствията му са непредвидими.

Това се споделя в мнение на Avaaz - интернационална гражданска организация, основана през 2007 година, която предизвиква интензивността по въпроси като световното стопляне и изменение на климата, правата на индивида, правата на животните, корупция, беднотия и спорове по целия свят, написа БГНЕС.

Анонимните истории, които настояват, че кокаинът може да бъде лекарство за вируса, или пък че COVID-19 е създаден като биологично оръжие от Китай или Съединени американски щати, към този момент са се популяризирали онлайн по-бързо от самия вирус. И това се случва на фона на обстоятелството, че множеството от компаниите-собственици на обществени мрежи и платформи към този момент трият наличие с подправени вести и разрешават на Световната здравна организация да пуска безвъзмездна реклама.

Всъщност цунамито на погрешно и подвеждащо наличие за ковид не е изолирано огнище на дезинформация, а част от световна чума. Във Фейсбук видяхме изказвания, че хлорният диоксид оказва помощ на хора, страдащи от аутизъм и рак; че милиони американци са се " заразили " с рак от вирус посредством имунизацията за полиомиелит, както и че Синдромът на недостига на вниманието и хиперактивност при децата се получава от ваксина и е тенденциозен артикул на " огромните фармацевтични компании ". Списъкът с тайни теории е дълъг.

Насърчаването на подправени вести посредством шерването – да вземем за пример, че имунизациите не са ефикасни против заболявания, или сериозното наплашване на хората, е от голямо значение. Например, една обява за това че джинджифилът е 10 000 пъти по-ефективен за лекуване на рак, в сравнение с химиотерапията, е харесана, споделена и коментирана повече от 30 хиляди пъти.

Затова призоваваме техническите компании - притежатели на интернет-базирани медии и обществени мрежи за незабавни дейности, с цел да се спре потока на дезинформация в опазването на здравето, и да се овладее рецесията в публичното здраве, която той провокира.

Защото ние сме тези, които работим в лечебните заведения за публично здраве по целия свят, всички сме прекомерно добре осведомени с действителните въздействия на тази инфодемия. Ние сме тези, които лекуват дребните деца, приети в болница с морбили - изцяло изчезнало в миналото заболяване, което в този момент се популяризира все по-бързо с помощта на анти-ваксърската агитация.

Какво може да се направи? Платформите за обществени медии би трябвало да стартират работа с две явни и незабавни стъпки:

Първо, те би трябвало да обръщат особено внимание на постове с дезинформация за здравето на хората. Това значи да предизвестяват и уведомяват всеки човек, който е видял или взаимодействал с дезинформация за здравето, като се споделят единствено изявления с тествани обстоятелства - това ще помогне на потребителите да не имат вяра на неистини.

Докато платформи като Фейсбук към този момент започнаха политика да трият всички постове, докладвани като дезинформация, то тази стъпка може да се окаже незадоволителна, защото милиони хора може да са видели обява, преди да бъде тествана и свалена. Ето за какво призоваваме незабавно Фейсбук да предизвести ВСИЧКИ консуматори, които са станали жертва на такова наличие, като даде права на потребителите освен да маркират, само че и да смъкват лъжливи изявления.

Второ, платформите би трябвало да преразгледат логаритмите, които вземат решение какво виждат хората и какви постове и реклами им се оферират. Това значи лъжливи постове, както и подправени вести вместо да се разгласяват повече по групите, да се демонстрират доста по-малко. А каналите с подправени изявления, които продължат да лъжат потребителите си, да бъдат отстранени въобще от логаритмите, които предлагат наличие. Понастоящем тези логаритми дават приоритет на поддържането на потребителите онлайн над опазването на здравето им и това в последна сметка понижава благосъстоянието на човечеството. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР