Медицинско чудо сътвори екип на Спешния център в Горна Оряховица

...
Медицинско чудо сътвори екип на Спешния център в Горна Оряховица
Коментари Харесай

Медицинско чудо: Върнаха към живота мъж след два часа в клинична смърт

Медицинско знамение сътвори екип на Спешния център в Горна Оряховица отпред с младия доктор Мирослав Йорданов, оповестява вестник "Борба ".Дежурните експерти съумяха да спасят живота на 50-годишен мъж от село Янтра, който получил солиден инфаркт.
Пациентът е докаран в амбулаторията без сърдечна и дихателна активност. Приложили му моментална реанимация в продължение на един час. Усилията на екипа били увенчани с триумф и дишането и пулсът се възстановили, даже индивидът пристигнал в схващане. Потърсили съдействието на Специализираната болница за интензивно лекуване по кардиология в остарялата столица и откакто мъжът бил пренесен в колата за спешна помощ, още веднъж изпаднал в клинична гибел.
Д-р Йорданов направил всичко допустимо пациентът още веднъж да се върне към живота и в последна сметка той постъпва жив в частното лечебно заведение.
Случаят е от края на предходната седмица. 50-годишният мъж е докаран с кола за спешна помощ до Спешния център в Горна Оряховица, откакто околните му подали сигнал на телефон 112.
„ Нямаше пулс, не дишаше. Стартирахме реанимационни дейности. Проблемът бе, че звеното ни не разполага с нужната инсталация и всичко правехме на ръка – сърдечен масаж и обдишване с апарат за изкуствено дишане. Приложихме му над 30 ампули – адреналин, атропин, допамин, магнезии и така нататък След 60 минути реанимация пациентът възвърне сърдечна и дихателна активност “, описа доктор Йорданов.
От направената кардиограма станало ясно, че мъжът е с масиран инфаркт и незабавните медици от Горна Оряховица алармирали сътрудниците си от Специализираната болница за интензивно лекуване по кардиология във Велико Търново. В колата за спешна помощ, навръх тръгваме към лечебното заведение, пациентът още веднъж изпада в клинична гибел. Д-р Йорданов се заема да прави повторна реанимация, която траяла още веднъж един час. Влели му още над 15 ампули и чудото се случило за повторно. 50-годишният мъж възстановил сърдечна и дихателна активност.
В кардиологичната болница му сложили диагноза изострен просторен челен инфаркт, в резултат на който е получил кардиогенен потрес. Успели да извадят огромен тромб, който бил провокирал запушването на коронарната артерия и му сложили 5 стента.
„ Всички мислеха, че няма да има мозъчна интензивност, тъй като без сърдечна и дихателна активност повече от три минути мозъкът умира и човек изпада в положение на мозъчна гибел. Това обаче не се случи “, добавя незабавният доктор.
До края на седмицата пациентът ще бъде освободен за домашно лекуване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР