Медицинският център на университета Вандербилт е под федерално разследване за предполагаемо споделяне на здравни досиета на транссексуални

...
Медицинският център на университета Вандербилт е подложен на проверка във
Коментари Харесай

Медицинският център на университета Вандербилт е подложен на проверка във федерално разследване за граждански права във връзка с предполагаемото неразрешено предоставяне на медицински досиета на транссексуални пациенти на главния прокурор на Тенеси, съобщи базираната в Нашвил болнична система пред CNN в изявление.

„Свързахме се с нас и работим с Службата за граждански права“, каза Джон Хаузър, главен комуникационен директор на медицинския център, пред CNN за разследването на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ. „Нямаме повече коментар, тъй като това е текущо разследване.“

CNN се свърза с Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ и офиса на главния прокурор на Тенеси за коментар.

Миналия месец Медицинският център на университета Вандербилт беше съден от двама души, които твърдят, че са били сред повече от 100 настоящи и бивши пациенти, чиито досиета са били предадени на главния прокурор на Тенеси по-рано тази година, според дело, заведено в канцлерския съд на окръг Дейвидсън .

Ищците твърдят, че Вандербилт е предал неанонимизирани медицински досиета на държавата без знанието на пациентите и че искането на държавата за информация е част от усилие, „насочено негативно към транссексуалната общност“, според жалбата.

В изявление за CNN в отговор на делото Хаузър каза: „Медицинският център на Университета Вандербилт (VUMC) получи валидни искания от Службата на главния прокурор на Тенеси като част от своето разследване, което търси информация относно грижите за транссексуални във VUMC. Главният прокурор на Тенеси има законови правомощия при разследване да изисква от VUMC да предостави пълни копия на медицинските досиета на пациентите, които са от значение за това разследване, и VUMC беше длъжен да го направи. VUMC отговаря на всички изисквания за поверителност и сигурност на здравеопазването, установени както от федералния закон, така и от закона на Тенеси, включително, но не само HIPAA.“

Триша Херцфелд, адвокат на ищците, каза пред CNN, че нейните клиенти се чувстват насърчени, знаейки, че федералните власти проучват инцидента.

„Колкото повече научаваме за обхвата на дълбоко личната информация, която VUMC разкри, толкова по-ужасени сме“, каза Херцфелд в изявление.

Ищците са завели делото си под псевдоним и CNN не е успяла да се свърже директно с тях.

CNN се свърза с офиса на главния прокурор на Тенеси за коментар относно делото.

През октомври миналата година болницата спря операциите за потвърждаване на пола на непълнолетни, съобщи по-рано CNN. По това време главният здравен служител на Медицинския център на университета Вандербилт, д-р С. Райт Пинсън, каза, че спирането се дължи на текущ преглед на нови насоки за лечение на транссексуални пациенти и отбеляза, че прегледът „може да отнеме няколко месеца“.

Когато го попитаха днес за състоянието на този преглед, Хаусър каза: „От 1 юли 2023 г. в Тенеси, чрез нов закон, всички грижи, потвърждаващи пола, за лица под 18 години вече са незаконни.“

Този ход дойде на фона на натиск от републиканските лидери в Тенеси, които изпратиха писмо до болницата с искане Vanderbilt Medical да спре всички операции за промяна на пола на непълнолетни.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР