Медицинският съвет към Националния оперативен щаб провежда виртуално заседание два

...
Медицинският съвет към Националния оперативен щаб провежда виртуално заседание два
Коментари Харесай

Какво причинява смъртността у нас COVID-19 или друго тежко заболяване?

Медицинският съвет към Националния действен щаб организира виртуално съвещание два пъти седмично, а един път седмично се обновяват насоките, които дават на лекарите. На съвещанието нощес е са били актуализирани няколко раздела, един от които е този, засягащ въпроса - COVID-19 съществена причина за смъртността измежду инфектираните ли е или е съпътстващо заболяване към друга съществена болест, предизвикала съдбовния завършек на пациента.
От статистиката е известно, че главните смъртни случаи в страната са на възрастни хора с голям брой съпътстващи болести. До момента умрелите лица в България, при които е открит COVID-19, са общо 78, регистрира тази заран доц.д-р Димо Димов от НОЩ. В УМБАЛ „ Александровска “ е умрял 82-годишен мъж. Пациентът е страдал от хронична бъбречна непълнота и пиелонефрит. В МБАЛ Враца е умрял мъж на 69 година от вкъщи за остарели хора в с. Гара Орешец. Той е бил с цироза и мозъчно-съдова болест. В регионалната болница във Видин е умрял 78-годишен мъж от вкъщи за остарели хора в Кула. Той е страдал от диабет. В регионалната болница в Ямбол е умряла жена на 55 година Пациентката е била с диабет и хипертония.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 4 май
Съветът е изработил насоки по какъв начин да бъдат класифицирани пациентите, които са умряли от някакво заболяване - дали те да бъдат класифицирани като умряли от COVID-19 или дали от главното си заболяване. Това съобщи пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев, който е част от Медицинския съвет.
" Това е тенденция на СЗО и с цел да има точна статистика, е значимо да имаме доста точни дефиниции ", съобщи доктор Симидчиев.
COVID-19 може да е главното заболяване , което е довело до гибелта, може да е съпътстващо заболяване, което съпътства други болести, които главно са довели до гибелта, витиевато изясни той.
Д-р Симидчиев акцентира, че е значимо да разберем като общество, че би трябвало да свикнем с нещо, което назоваваме " новото обикновено ".
" Започваме да познаваме какъв е вирусът, какво прави той. Той няма да завърши, за по-продължителен интервал ще продължим да съблюдаваме физическа отдалеченост, изключително в затворени пространства, да вървим с защитни средства, да мием ръцете по-често ", сподели още той.
Затова ограниченията е доста значимо да се съблюдават в домовете за остарели хора за много нескончаем интервал от време, акцентира специалистът. Само за последното денонощие се оказа, че 16 са новите случаи на инфектирани в дома в Кула, Видинско. А един от настанените пациенти във Видинската болница в Гара Орешец е в тежко положение.
На въпрос дали се чака по-сериозен пик през есента, пулмологът сподели, че знаем прекомерно малко за този вирус и би трябвало да сме подготвени на разнообразни сюжети.
" Вирусът когато тръгне да мутира, няма да мутира към по-опасен вирус. Това не е нормалното положените ", успокои лекарят.
По отношение на инфектираните медици пулмологът е безапелационен, че те работят във високо рискова среда и там даже и при дребни несъответствия - като неосигуряване на защитни средства или неспазване на процедурата по носене на тези защитни средства, могат да се получат пробиви.
Във връзка с последния случай с умрялата лекарка от Спешен център - София, която е имала два негативни PCR теста, доктор Симидчиев изясни, че вирусът заразява горните дихателни пътища, само че същинската му същина е, когато мигрира към долните етажи на дихателната система.
Когато той мигрира по-ниско от време на време той бива изчистван от горните дихателни пътища и когато вземем проба за PCR - тя може да излезе отризателна, тъй като той е мигрирал. Проблемът не е в това, че пробата не е прецизен, а че мигрира на разнообразни места в тялото, добави още доктор Симидчиев.
Той предложи другите типове проби да бъдат съединени в тактика на тестванията, с цел да знаем какво търсим, по кое време го търсим и какво ще открием.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР