Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ Н.

...
Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ Н.
Коментари Харесай

От Пирогов се засегнаха по случая Даная, искат оставката на Хинков, който и без това няма да е министър

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " като представители на целия екип на болничното заведение оповестиха, че снемат доверието си от здравния министър проф. Христо Хинков като принципал и го приканват да се отдръпна от поста.

Решението е било взето единомислещо на съвещание, свикано във връзка " непреставащият напън през медиите за " случая " Даная ", показват от болничното заведение в публикация във Facebook.

Следва и опасност за ответни дейности.

" Ако не спрат натискът и тормозът по отношение на екипите на " Пирогов ", всички присъстващи началници на клиники и отделения имат подготвеност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 година ", показват от болничното заведение.

От " Пирогов " призоват сътрудниците и съсловните организации за поддръжка, тъй като казусът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектирал върху всички.

Ето и цялото известие:

Днес, 19 януари 2024г., 8.30 часа, във връзка непреставащият напън през медиите за „ Случая Даная “ и административни офанзиви, Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ заседаваха над час. На съвещанието се изрекоха множеството от началниците на клиники и отделения. Единодушно, присъстващите над 80 ръководители на структури в „ Пирогов “, гласоподаваха следните оферти:

1. Недопустимо е екипите на „ Пирогов “ да работят под напън през медиите и обществените мрежи, както и административен тормоз.

Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на естествения работен темп и ежедневното извършване на отговорностите ни.

2. Търпението на сътрудниците да им бъдат отправяни обвинявания в ликвидиране и небрежност, когато всички обстоятелства и резултати от инспекции опонират на такива клюки, към този момент се изчерпа. Намираме сходен тормоз за неприемлив и считаме, че това е главен генератор на борба лекар-пациент както и на насилието против медици.

3. Разочаровани сме от неналичието на поддръжка от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е естественото действие на болница „ Пирогов “ да става пленник на междуличностни спорове и подмолни финансови ползи. Болница „ Пирогов “ служи на всички.

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болничното заведение взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го приканват да се отдръпна от поста.

4. Ако не спрат натискът и тормозът по отношение на екипите на „ Пирогов “, всички присъстващи началници на клиники и отделения имат подготвеност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 година

5. Да се призоват сътрудниците и съсловните организации за поддръжка, тъй като казусът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички.



Тази контра реакция от " Пирогов " идва след днешното отворено писмо от майката на Даная Ани Стоянова с апел до премиера Николай Денков да бъде отхвърлен краткотрайно най-малко до приключването на назначената инспекция шефа на болничното заведение Валентин Димитров. Тя разгласи и че ще съди болничното заведение, а от понеделник излиза и на митинг пред лечебното заведение.

Случаят стана медийно прочут, откакто на майката се наложи през обществените мрежи да търси помощ от тогавашния длъжностен здравен министър Асен Меджидиев, с цел да се върнат от почивка по Гергьовден лекари титуляри в неврохирургията и да оперират момичето. Тя описа и за жестоко и безгрижно отношение от медицинския личен състав в болничното заведение.

Първата инспекция на " Медицински одит ", която стартира чак четири месеца след гибелта на 15-годишната Даная и то след тв репортажи и медийни изявления, приключи със умозаключение, че в " Пирогов " всичко е било наред. От болничното заведение тогава излязоха с позиция, в която завоалирано насочиха обвинявания към майката. Назначена при започване на януари тази година беше и втора инспекция на " Медицински одит ", а преди дни здравният министър Христо Хинков разгласи, че назначава и той инспекция.

Последното в допълнение задейства " Пирогов " и управлението ѝ, най-много, поради задоволително изострените връзки с Хинков. Здравният министър обаче към този момент разгласи, че няма да остане на поста си при ротацията, като една от главните аргументи е тъкмо незабавната болница, или по-точно опитът му да в профил шефа ѝ Валентин Димитров след отчет за неприятно финансово положение на лечебното заведение.

Димитров получи солидна политическа поддръжка от ГЕРБ, отпред с ръководителя на здравната комисия в Народно събрание Костадин Ангелов. Стигна се до чуване в комисията, при което на Хинков съвсем му беше " подредено " да върне Димитров като се чакат резултатите от външни на Министерство на здравеопазването инспекции. Здравният министър не получи задоволително поддръжка за дейностите си и от ПП/ДБ акато зад него застанаха само от издигналата го партия ДСБ. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР